Hlavní obsah

Pospěch: Byla to taková normální střela pod břevno

Podařenou premiéru v dresu FC Kodaň má za sebou fotbalový obránce Zdeněk Pospěch. Bývalý hráč pražské Sparty hned ve svém prvním duelu v dánské lize vstřelil o víkendu gól a pomohl tak svému týmu k vítězství v derby s Lyngby Kodaň. „Překvapilo mě, že i Lyngby, hrající na chvostu tabulky, se s námi snažilo hrát otevřený fotbal,“ říká Pospěch v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zdeněk Pospěch na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Jaké jsou vaše první dojmy v dresu FC Kodaň z nejvyšší dánské soutěže?

Příjemné, protože jsme úvodní zápas jara vyhráli a vedeme tabulku.

Skromně mlčíte o své první trefě, můžete ji přiblížit?

Samozřejmě mám z gólu radost. Vždycky je dobré, když se podaří hned v prvním mistrovském utkání vstřelit gól, ale pro mne jsou opravdu cennější tři body, které získalo mužstvo. Ten můj gól nebyl ničím výjimečný. Dostal jsem míč před šestnáctkou a vypálil. Byla to taková normální střela pod břevno.

Plníte na trávníku stejnou roli jako ve Spartě?

Hraji na pravém okraji obrany, takže to je podobné. Defenzivních povinností mám ale přece jenom víc, i když můžu také vyrážet do útoku.

Hraje před vámi Libor Sionko?

Nastupuje na pravém okraji středové řady a má hodně ofenzivních úkolů, takže z toho vyplývá víc těch obranných pro mne. Dá se říct, že ho jistím směrem dozadu. Libor hrál v neděli skvěle a dal také gól.

Zkusíte po prvních zkušenostech srovnat dánskou a českou nejvyšší soutěž?

Ono je ještě brzy po prvním kole, i když jsme v přípravě hráli s několika dánskými týmy. Řekl bych, že dánská liga je technická. Překvapilo mě, že i Lyngby, hrající na chvostu tabulky, se s námi snažilo hrát otevřený fotbal. To u nás při tak velkém rozdílu soupeřů vidíte jen zřídka. Většinou to papírově slabší zabetonuje a ten druhý musí dobývat jeho branku.

Už jste se sžil s mužstvem a vůbec s Dánskem?

V mužstvu to nebyl problém, ale dánsky se ani neučím. Vystačím si s angličtinou, domlouvám se s ní i v obchodech. Spoluhráči jsou trpěliví, snaží se mi pomoci, totéž platí o trenérovi a ostatních lidech z klubu. Samozřejmě největším pomocníkem je mi Libor Sionko.

Bydlíte konečně s rodinou ve svém?

Zatím jsem v malém klubovém bytě, to pro rodinu není. Byla tu za mnou minulý týden, teď už je zase doma. Na vyhlédnutý domek musíme asi měsíc počkat.

Těšíte se na sraz reprezentace?

Těším, ale nevím, jestli budu nominován. Určitě by bylo fajn zahrát si proti Dánům i některým spoluhráčům z FC Kodaň. Už jsme si o tom i povídali.

Reklama

Související témata: