Hlavní obsah

Fotbalista Sivok přestupuje do Besiktase Istanbul

PRAHA

Fotbalista Tomáš Sivok přestupuje z italského Udine do Besiktase Istanbul, s jehož vedením se v Praze dohodl na čtyřleté smlouvě s následnou jednoletou opcí. Pětadvacetiletý defenzivní univerzál, který jarní část sezóny strávil na hostování v pražské Spartě, stihl uzavřít transfer ještě před mistrovstvím Evropy. Na něj zamíří s českou reprezentací v pondělí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Sivok ještě v dresu pražské Sparty - ilustrační foto

Článek

"Beru to jako krok vpřed a jsem rád, že mám o dalším působišti jasno, na Euro můžu jet s čistou hlavou. Besiktas je velkoklub, pokaždé hraje o nejvyšší místa. Ale na ten tlak se těším," uvedl Sivok na mimořádné tiskové konferenci v hotelu Hilton, kde v doprovodu zástupců firmy Nehoda sport, která jej zastupuje, smlouvu podepsal. "A je velmi lukrativní. Je vidět, že Besiktas je bohatý klub," pochvaloval si Sivok.

Dnes už pózoval i s dresem svého nového zaměstnavatele, na němž byla vyvedena i jeho jmenovka, i když zatím bez čísla. Sivok se po půlroce v rudých barvách Sparty převlékne zase do černobílé kombinace, které je mu jako by souzena. Stejné barvy totiž vyznávají České Budějovice, kde kariéru nastartoval, a také Udine, kam loni vyrazil na první zahraniční štaci.

"V Budějovicích jsem v těchto barvách před lety nakoukl do velkého fotbalu, v Udine to pro mě na konci moc dobré nebylo, protože jsem tam už nehrál a teď jsem tam už moc šanci neviděl. Takže doufám, že se to v Besiktasi zase otočí k lepšímu," uvedl Sivok.

Bude tam velká konkurence

Přestupová částka, kterou Besiktas za Sivoka uvolnil, zveřejněna nebyla. V zákulisí se ale hovoří o tom, že třetí tým turecké ligy za českobudějovického odchovance vyplatil sumu pohybující se kolem pěti miliónů eur (125 miliónů korun). To je dvojnásobek částky, kterou italský klub za Sivoka zaplatil před rokem a půl, když jej vykoupil ze Sparty.

"Dali za mě hodně peněz, což značí, že mě opravdu chtěli a šanci tam určitě dostanu. Na druhou stranu také dobře vím, že Besiktas má hodně našlapanou sestavu a bude tam veliká konkurence," poznamenal Sivok, jehož v příští sezóně čekají s novým týmem boje v Poháru UEFA.

Zájem měl i Ajax

Zástupci Besiktase Sivoka sledovali už během jarní části sezóny a na dálku vyhráli souboj s nizozemskými kluby Ajaxem Amsterodam a Alkmaarem, které také o českého reprezentanta projevovaly zájem. "Ale jednání Besiktase bylo jednoznačně nejrychlejší, také nabídka byla jasná a konkrétní. Každopádně Sparta mi zase pomohla nahoru, za což jí hodně vděčím. Jednou bych se do ní zase rád vrátil," prohlásil Sivok.

V Besiktasi, kde se potká třeba se slovenským útočníkem Filipem Hološkem, s ním prý počítají přednostně na místo stopera. "Ale trenér dobře ví, že Tomáš může hrát i defenzivního záložníka," upozornil Sivokův manažer David Nehoda. Sivok možná v Besiktasi nebude jediným Čechem, klub prý stojí i o zadáka Tomáše Zápotočného, někdejšího Sivokova parťáka z Udine.

Sivoka prý před cestou na jeho druhé zahraniční angažmá nestraší osudy dalších českých fotbalistů, kteří v Turecku většinou dopadli neslavně. Asi nejznámějším příkladem je příběh útočníka Tomáše Juna. Ten před třemi lety odešel do Trabzonsporu jako nejlepší střelec české ligy, ale v zemi půlměsíce jen paběrkoval a jeho slibně rozjetá kariéra se hodně zadrhla.

Přestup probíral i s Junem

I s Junem, který navíc v Besiktasi strávil půlrok na hostování na jaře v roce 2006, prý Sivok svůj přestup probíral. "Volal jsem mu, vyptával se ho na hodně věcí. Co se týká Besiktase, tak to tam prý bylo po fotbalové stránce dobré, také životní podmínky jsou prý v Istanbulu na velmi dobré úrovni. Tomáš měl problémy především v Trabzonu, ale Istanbul je vyspělá metropole," přemítal Sivok.

Na blížícím se Euru se teoreticky na hřišti může postavit proti svým budoucím spoluhráčům. Za Turecko, které bude posledním soupeřem českého týmu ve skupině, hrají brankář Recber Rüstü a obránce Gökhan Zan.

Sivok nabídku Besiktase zvažoval asi dva týdny, od konce české ligy. Při rozhodování se v posledních dnech radil i se svými kamarády z reprezentace Zdeňkem Grygerou a Markem Jankulovským, telefonicky přestup konzultoval také s Pavel Nedvědem, který má stejné manažery jako Sivok. "Všichni mi říkali, že je to hlavně na mně, ale říkali, že by to měl být krok vpřed, protože jdu do velkého klubu," popisoval Sivok.

Před dnešním stvrzením kontraktu ho podpořila i přítelkyně Michaela. "Miška je moje druhá polovina a Besiktas mi odsouhlasila. Říkala, že by se mnou šla i na Sibiř. Ale ne, těšíme se, že v Turecku poznáme novou kulturu a jiný životní styl," usmíval se Sivok.

Nyní plánuje, že na mistrovství Evropy ve volných chvílích nahlédne do tureckého slovníčku. "I lidé z Besiktase říkali, že si vystačím s angličtinou. Neříkám, že turečtinu budu vyloženě studovat, protože na ni by mi asi ani ty čtyři roky smlouvy nestačily, ale určitě jim udělá radost, když nějaké základy budu mít," vysvětloval Sivok.

Reklama

Související témata: