Hlavní obsah

Steaua přišla kvůli korupci o sedm bodů v ligové tabulce

BUKUREŠŤ

Rumunské fotbalové kluby Steaua Bukurešť a Universitatea Kluž byly potrestány odpočtem bodů za minulou sezónu kvůli uplácení. Slavná Steaua přijde v tabulce o sedm bodů, Universitatea o šest. Na konečném druhém místě Steauy za týmem CFR Kluž se nic nemění. Finanční i disciplinární tresty dostali i zástupci obou klubů.

Článek

Rumunský svaz tak dokončil své vlastní vyšetřování kontroverzního závěru ligy, který prošetřuje i policie. Vyšetřovatelé obvinili majitele Steauy Gigiho Becaliho, že nabídl 1,7 miliónu eur (zhruba 42 miliónů korun) hráčům a prezidentovi Universitatey Antonu Dobosovi, aby v posledním ligovém kole zastavili svého městského rivala CFR. Lídr tabulky nicméně sestupující Universitateu porazil 1:0 a získal titul o bod před Steauou.

Svaz navíc zakázal Becalimu a Dobosovi objevit se v příštích dvou letech na jakémkoli stadiónu v Rumunsku a každý musí zaplatit pokutu 200 000 lei (1,35 miliónu korun). Hráči Petre Marin ze Steauy a Gigel Coman z Universitatey byli suspendováni na šest měsíců.

Naštvaný Becali, jenž se v průběhu sezony netajil tím, že odmění každý tým, který sebere Kluži body, hodlá proti rozhodnutí disciplinární komise svazu podniknout "speciální právní kroky". "Korupce je, když dáváte někomu peníze, aby prohrál, a ne, aby se ze sebe snažil vydat to nejlepší," rozčiloval se kontroverzní majitel klubu.

Reklama

Související témata: