Hlavní obsah

Kováč: Přestup do Janova nevyšel, zůstanu v Rusku

Radoslav Kováč hraje stabilně za Spartak Moskva, který nyní čeká ve 3. předkole Ligy mistrů Dynamo Kyjev. Český fotbalový reprezentant je v pohodě, přestože mu nevyšel přestup do Itálie. „Byl jsem v Janově na všem domluven, ale Spartak na poslední chvíli cukl,“ řekl Kováč v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

V sobotu jste vyhráli v ruské lize v Tomsku 1:0. Jak zápas vypadal?

Bylo to těžké utkání, z Tomsku se body moc nevozí. Nám se to podařilo a měli jsme i další šance. Škoda, že jsme nějaký gól nepřidali. Důležité je ale v tuhle chvíli vítězství a fakt, že už jsme jen tři body za špičkou tabulky. Jsme spokojeni, protože už hrajeme dobře. Navíc v sobotu máme doma Chimki z konce tabulky, tři body budou povinností.

Rozjížděli jste se hodně pomalu, co se v klubu dělo?

Nemohu vyprávět podrobnosti, takže jen stručně. Měli jsme vnitřní problémy, které vyvrcholily přeřazením Titova a Kaliničenka do rezervy. Teď už je klid a forma hráčů i týmu jako celku jde nahoru. Určitě zase budeme hrát o titul.

Nastupujete pravidelně?

Ano, buď s Martinem Jiránkem ve stoperské dvojici, nebo před ním jako defenzivní záložník, což bylo v posledních dvou utkáních. Martinovi se také daří, jsme oba v pohodě.

O vás se v minulých dnech hodně psalo v souvislosti s tím, jak jste sestřelil fanouška, který vnikl na trávník. Jakou to má dohru?

Už žádnou, všechno je vyřešené. Musím poděkovat klubu, protože se všichni postavili za mě. Zaplatili i pokutu 30 tisíc rublů, kterou mi udělila disciplinárka. Přitom jsem to udělal v zájmu fotbalu. My jsme prohrávali, ale šli do tlaku, potřebovali jsme hrát. Ten fanoušek běhal po trávníku už dobré dvě minuty. To je tady bohužel běžné prakticky v každém zápase. Nikdo nezasáhl, tak jsem se za ním pustil a dal mu háček. Teprve pak ho sebrali a odvedli. Sudí mi k údivu celého stadiónu dal žlutou. Nakonec jsme získali alespoň bod, což bylo dobré, protože jsme prohrávali už 0:2. Dneska už se tomu jen smějeme.

Los 3. předkola Ligy mistrů vám přisoudil Dynamo Kyjev, jak v klubu berete tenhle dvojzápas?

Ohromně prestižně. Samozřejmě chceme postoupit, navíc duel s Dynamem bude vlastně opakováním největšího derby z fotbalové historie bývalého Sovětského svazu. Určitě bude vyprodáno na obou stadiónech. Bude to velká bitva. Moc se na ni těším.

V minulých dnech se hodně hovořilo i o vašem případném přestupu do Sampdorie Janov. Ten už není aktuální?

Byl jsem v Janově na všem domluven, ale Spartak na poslední chvíli cukl. Už se tím nezabývám. V Moskvě mi nic nechybí, jsem tu spokojen a smířen s tím, že to ty tři roky, na které mám ještě smlouvu, tady doklepu. Pak se vrátím domů.

Co říkáte novému trenérovi reprezentace?

Petra Radu znám velice dobře, on mne také. Pro mužstvo je dobré, že všechno pozitivní bude kontinuálně pokračovat. Myslel jsem si, že to tak dopadne.

Podzim bude pro reprezentaci hodně náročný. Začíná přípravou v Anglii, v kvalifikaci na světový šampionát 2010 čekají venku Severní Irsko a Polsko…

Jsem optimista. Věřím, že v reprezentaci zůstanu, mám zájem za ni hrát. V Anglii si to užijeme, zahrát si ve Wembley je sen každého fotbalisty. Určitě tam nepojedeme v poraženecké náladě. Kvalifikační zápasy budou velice důležité pro další vývoj ve skupině. Jsem přesvědčen, že dokážeme uhrát dobré výsledky v Severním Irsku i v Polsku a odrazíme se k postupu na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: