Hlavní obsah

Jiránek: Už mě tady mají za polovičního Rusa

Nový kapitán Spartaku Moskva Martin Jiránek chce mužstvo dovést k titulu a před startem ruské fotbalové ligy v rozhovoru pro deník Právo popisuje, jak se v ruském hlavním městě cítí.

Článek

Před startem ruské fotbalové ligy z vás udělali ve Spartaku nového kapitána. Byl jste překvapen?

Spíš mě to hodně potěšilo. Cítím důvěru spoluhráčů i realizačního týmu. Možná mě zvolili i proto, že patřím mezi služebně nejstarší hráče. A vlastně i věkově. Bude mi třicet a tady je spousta kluků kolem dvaceti. Máme hodně mladé mužstvo.

Jak volba probíhala?

Každý z hráčů i členů realizačního týmu napsal na papírek jméno. A já dostal přes padesát procent hlasů.

V Rusku už hrajete dlouho, jak vás po těch letech berou?

Říkají, že už jsem z polovičky Rus… Vždyť ve Spartaku začnu šestou sezónu. Zvykl jsem si na život v Moskvě, mám ruskou přítelkyni…

Nebudete v Rusku žít natrvalo?

Už jsme se o tom samozřejmě bavili, ale dokud hraju fotbal, tak to stejně nevyřeším. Moskva je hezké město, ale na druhou stranu je tady hrozně draho. A čím jsem starší, tím se mi ten život tady zdá hektičtější.

Počítáte s tím, že ve Spartaku zůstanete do konce kariéry?

To záleží hlavně na vedení klubu. Smlouvu mám ještě na rok, je tam dvouletá opce a pokud ji klub uplatní, rád zůstanu. Ale jednou bych si chtěl zkusit Ameriku nebo Austrálii. I kvůli vylepšení angličtiny. To mě hodně láká.

S jakými ambicemi jde Spartak do boje?

Určitě s jinými než minulý rok, kdy jsme skončili až osmí. Cílem je první trojka, ale chtělo by to titul. Věřím, že je v našich silách. Hodně bude záležet na vstupu do soutěže.

Změnil se během zimy váš tým hodně?

Odešel vlastně jen Radek Kováč do Anglie. Přišli tři noví kluci. Po roce v Jaroslavli se vrátil Bojarincev a máme tu dva nové Brazilce. Měli by být posilami, jsou to dobří hráči.

Jak to teď budete zvládat bez českého parťáka?

Ve dvou to bylo lepší, ale nic s tím nenadělám. Kovymu West Ham přeju. Propracoval se tam do sestavy a myslím, že ho v létě koupí.

Spartak vede dánský kouč Michael Laudrup. Jaký je?

Výborný trenér a fajn chlap. Mužstvo převzal asi na posledních třináct kol minulé sezóny a věřím, že teď se jeho práce naplno projeví. Přípravu jsme měli hodně náročnou i pestrou. Díky svému předchozímu angažmá v Getafe má Laudrup zajímavé metody, navíc jeden z jeho asistentů je Španěl, takže je tam dost prvků ze španělské ligy. Skoro všechno se dělá s míčem, fyzička pak pod dohledem atletického trenéra.

Laudrup je bývalý vynikající fotbalista. Zahraje si s vámi ještě někdy?

Na tréninku skoro pořád… Je mu čtyřicet čtyři let, ale moc to na něm znát není. Na soustředění s námi normálně běhal a musím říct, že fotbalista je to pořád výborný. Mohl si klidně nechat registračku a občas nastoupit. Půl hodiny by v zápase určitě vydržel…

Reklama