Hlavní obsah

Brankář Zítka stále neví, kdy se vrátí na trávník

BRUSEL

Zraněný gólman Anderlechtu a české fotbalové reprezentace Daniel Zítka zatím neví, kdy opět bude chytat v zápasech. Věří však, že na konci června by mohl začít s brankářským tréninkem.

Článek

Zítka stále není v pořádku poté, co si loni koncem listopadu po střetu s protihráčem vážně poranil kotník a musel podstoupit několik zákroků. "Momentálně se tvrdě připravuji na další fázi rehabilitace - tou je běh, protože zatím neběhám. Jenom jezdím na kole, plavu a chodím," řekl v rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem.

"Pokud všechno půjde tak, jak to jde teď, tak na začátku přípravy na další sezónu bych už eventuálně mohl začít trénovat s míčem," podotkl. Přesný začátek přípravy na příští ročník závisí na tom, zda se Anderlechtu podaří získat titul a případné účasti v evropských pohárech.

Čtyři kola před koncem soutěže je bruselský klub druhý o tři body za Standardem Lutych, ale má dobru nedělní zápas ve Westerlo. Anderlecht by se rád po dvou letech vrátil na belgický trůn, podle Zítky však má v závěru ligy těžký los. "Mluvím z pozice invalidy, který se na tom nemůže podílet. Něco jiného by bylo, kdybych třeba na tom hřišti stál, tak bych možná byl optimističtější. Takhle nezbývá než držet palce," řekl.

O návratu do české ligy zatím neuvažuje

Pokud by se titul získat nepodařilo a tým se neprobojoval do Ligy mistrů, daly by se prý očekávat odchody. Anderlecht v létě s jistotou opustí útočník Stanislav Vlček, který se vrací do Slavie, a myšlenky na přestup má i záložník Jan Polák.

"Honza by rád někam výš, do nějaké lepší soutěže," podotkl Zítka. K setrvání by ho možná přesvědčila účast týmu v Lize mistrů. "Pokud by se ale nepostoupilo, tak myslím, že by uvítal přestup do lepší soutěže. Kvalitu na to má," řekl gólman.

O vlastní budoucnosti se Zítka moc bavit nechtěl. Kontrakt v Bruselu má ještě na dva roky a ještě by chtěl pár let ve špičkovém fotbale vydržet. "Uvažoval jsem, že kariéru ukončím tady v Belgii, ale nikdy neříkej nikdy," uvedl. O návratu do české ligy nicméně zatím příliš neuvažoval.

Zastal se Čecha

Zítku mrzí, že kvůli zranění chyběl v reprezentaci v kvalifikaci mistrovství světa v Jihoafrické republice, kam by se rád podíval. "Je škoda, že se neudělalo víc bodů. Je škoda, že se odvolal trenér a nemohl dokončit tuhle kvalifikaci. Je škoda, že tam byl nějaký průšvih po zápase," komentoval události po nedávných zápasech se Slovinskem a Slovenskem, v nichž Češi získali jen bod. Následně od týmu odešel trenér Petr Rada a několik hráčů bylo vyřazeno z kádru kvůli nočnímu posezení po zápase v restauraci.

"To jsou prostě věci, které se stanou... Uvidíme, třeba to bude ve prospěch věci a ještě se postoupí. Když ne, tak budeme všichni podepsaní pod ten neúspěch, nejenom odvolaný trenér a suspendovaní hráči, ale všichni, co se na tom podíleli," řekl Zítka.

Zastal se také svého slavnějšího kolegy Petra Čecha, který v poslední době čelí za své výkony v brance Chelsea kritice. "Když chytáte v Chelsea a v Premier League, musíte mít kvalitu," podotkl s tím, že Čech je podle něj stále výš než ostatní čeští brankáři. Navíc hovořit o neúspěších a slabší formě, když Čech s týmem postoupil do semifinále Ligy mistrů a bojuje o anglický titul, podle něj není na místě.

Reklama

Související témata: