Hlavní obsah

Magera se v Rumunsku rve o titul

TEMEŠVÁR

V rumunském fotbalovém klubu FC Temešvár září jediný český vyslanec Lukáš Magera. Jeho celek bojuje o titul, což znamená přímý postup do skupiny Ligy mistrů. Navíc je v semifinále tamního poháru, v němž ve středu vyzve ligového lídra Dinamo Bukurešť.

Článek

„Máme to dobře rozjeté, ale klíčové zápasy ještě přijdou,“ říká vytáhlý útočník, který nejčastěji nastupuje na postu podhrotového hráče. Jeho tým je v tabulce třetí, na Dinamo ztrácí tři body, na druhou Unireu bod. „Do konce ligy zbývá sedm kol a bylo by krásné to dotáhnout k titulu. Temešvár ho nikdy nezískal, nejlíp skončili třetí,“ prozrazuje Magera.

Nebýt trestu, kdy podle verdiktu FIFA odebrali jeho klubu na podzim šest bodů, mohl nyní Temešvár ligu vést. „Bývalý majitel klubu vyhrál arbitráž kvůli tomu, že jsme nastupovali ve fialových dresech, které zavedl on. Údajně měl ve smlouvě klauzuli, že stejnou barvu dresů a logo smí klub dál používat jen v případě zaplacení nějakého odstupného. Oni mu to uznali, ale teď jsou signály, že by nám ty body zase mohli vrátit. Tak jsem zvědav,“ říká.

V Rumunsku si během necelého roku zvykl a pozici v týmu si udržel i poté, co z klubu odešel český kouč Dušan Uhrin mladší. Jeho nástupcem je bývalý rumunský reprezentant Balint. „Hraji pravidelně, trenér na mě sází,“ je rád bývalý útočník Baníku Ostrava.

Z výše prémií se mu podlomila kolena

Není tajemstvím, že přední rumunské kluby dokáží dobré hráče velmi dobře zaplatit, ale vyžadují stoprocentní přístup. „Náš majitel je šestý nejbohatší člověk v celém Rumunsku,“ prozrazuje Magera. „Třeba prémie v závěru ligy v kombinaci s pohárem jsou neskutečné. Když nám v kabině oznámil částku, za kterou hrajeme, podlomila se mi kolena...“

Klub však zároveň vyžaduje od hráčů stoprocentní profesionalismus. „Čtyři dny před zápasem si nikdo nesmí dát ani kapku alkoholu. Kdyby mě někdo ve městě viděl, asi by to trenér hned druhý den věděl. Přijde mi, že se tady zná každý s každým. Za ty sankce, které by následovaly, to fakt nestojí,“ dodává šestadvacetiletý fotbalista, jehož prý intenzivně sleduje anglický Sunderland.

Reklama

Související témata: