Hlavní obsah

Straka způsobil na Slovensku senzaci, dobyl s „Ružou“ Tehelné pole

Srdcař Franz je zase ve svém živlu. Přišel k fotbalistům Ružomberku začátkem září, když byli ve slovenské lize poslední. Pod vedením trenéra Františka Straky však ožili a v sobotu se výhrou 2:0 na hřišti mistrovského Slovanu Bratislava postarali o prvotřídní senzaci. Český motivátor tak vytáhl „Ružu“ již na sedmé místo dvanáctičlenné soutěže.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér František Straka se mohl radovat z velkého vítězství.

Článek

Vyhrát na Tehelném poli, to je asi jeden z vrcholů, kterých může trenér ve slovenské lize dosáhnout.

Snažil jsem se brát zápas jako každý jiný. Na Slovanu to však má samozřejmě jiný náboj, je to mistr. A výhra na Tehelném poli má také svoji váhu. V situaci, v jaké jsme, je však pro mě nejdůležitější, že jsme bojovali a získali tři body.

Čeští bookmakeři vypsali na výhru Ružomberku kurs 7,9... I na Slovensku to musí být pořádná senzace.

Překvapení to je, nikdo s tím nepočítal. Musíme však zůstat nohama pevně na zemi. Oba týmy začaly aktivně, ale pak nás Slovan zatlačil a měli jsme obrovské štěstí. Hraje se ale na góly a ty jsme dali my. Na tiskovce jsem připomněl Pospíchalova slova, že fotbal nemá logiku. Skloubení týmu a kolektivu, nezměrná bojovnost - to jsou pro mě největší plusy sobotního výkonu.

Určitě vás také hřeje, že jste již pětkrát neprohráli.

Tak to jsem moc spokojený. Přál jsem si navázat ne sérii čtyř zápasů bez prohry a přiznám, že před zápasem bych bral bod všema deseti. A my si odvezli tři! Za dva týdny nás čeká další velká zkouška, Žilina.

Nečekaná výhra vás posunula na sedmou příčku. Na co si v Ružomberku troufáte?

Hlavně pokoru! Je důležité postupovat krůček po krůčku. Když jsem přicházel, byli jsme poslední. Teď máme dvacet bodů, což nás hodně hřeje. Prvotní je dostat se z pásma sestupu a stabilizovat mužstvo. Pak bychom se měli koukat i dopředu, protože tým potřebuje doplnit.

Na všech předchozích štacích jste byl v živém kontaktu s diváky. Už jste si získal i ty slovenské?

Je to tady podobné jako u nás. Když se daří, všichni vás plácají po ramenou. A když se nedaří, jsou všichni proti vám... Fanklub máme a možná něco startuje. Po návratu z Bratislavy nás doma vítalo asi padesát fanoušků, což moc potěší.

Na jeden zápas jste byl trenérem české reprezentace. Když teď nový kouč Michal Bílek v pátek oznámil svoji první nominaci, vzal hodně nových tváří, jež jste proti Maltě povolal již vy. Berete to jako jistou satisfakci?

Byl to nezbytně nutný krok, začít rekonstrukci národního týmu. Je důležité dát šanci dalším adeptům. V poslední kvalifikaci jsme sázeli jen na zkušenost a zapomínali na hráče ze druhé vlny. A jestliže jsem pomohl dát něco do pohybu, tak můžu být jen rád. Podstatné však je, abychom vytvořili silný tým pro další kvalifikace.

A co říkáte svojí Spartě? V Gambrinus lize rozdává body, ale v Evropské lize by mohla postoupit ze skupiny...

Držím palce, aby se to povedlo. Byla by to satisfakce pro celý český fotbal, pokud bychom měli v pohárech zastoupení také na jaře.

Reklama

Související témata: