Hlavní obsah

Řecká vláda už má dost násilí fanoušků, zastavila dotace do fotbalu

ATÉNY

Řecká vláda zastavila dotace do profesionálního fotbalu, dokud se národní svaz nevypořádá s násilím na zápasech. Reagovala na dosud poslední výtržnosti při semifinále Řeckého poháru mezi Kavalou a Arisem Soluň, během kterých bylo na stadiónu zraněno několik lidí. Příznivci Arisu měli vstup na utkání zakázaný, ale nařízení ignorovali.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Hovořili jsme se všemi institucemi, ale bohužel ten dialog a dohody zkrachovaly. Celá situace nás donutila říct, že násilí nemůže být financováno z peněz daňových poplatníků," uvedl generální sekretář pro sport Panajotis Bitsaxis.

Podle agentury Reuters dostávají řecké kluby ročně zhruba 40 miliónů eur (přes miliardu korun) z výnosů sázkové kanceláře OPAP, která patří státu. "OPAP nebude financovat tuhle hanbu. Očekávám, že svaz a představitelé fotbalu přijmou svoji odpovědnost," řekl Bitsaxis. Národního týmu, který se chystá na mistrovství světa, se omezení dotací netýká.

Výtržnosti fanoušků sužují řecký fotbal dlouhodobě a nepomohla ani letošní kampaň proti násilí. Podle Bitsaxise se nyní chytají nová opatření včetně elektronického prodeje vstupenek a zpřísnění disciplinárního řádu, takže v případě opakovaných násilností by hrozilo klubům zastavení činnosti.

Reklama

Související témata: