Hlavní obsah

Messi zcela ovládl soutěž pro nejlepšího střelce fotbalové Evropy

BARCELONA

Argentinský fotbalista Lionel Messi se stal jednoznačným králem střelců této sezóny evropských lig. Barcelonu dovedl ke španělskému titulu 34 góly a poprvé v kariéře získal prestižní individuální ocenění Zlatá kopačka. Nejlepší hráč světa za loňský rok si za své góly připsal 68 bodů a postaral se tak o nejlepší výkon od roku 1999, kdy Mário Jardel získal 72 bodů za 36 branek v dresu Porta.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Lionel Messi

Článek

O druhé místo za Messim se podělili Didier Drogba z Chelsea a Antonio Di Natale z Udine. Oba zatížili konto soupeře 29 zásahy. Více branek než Messi vstřelil v evropských soutěžích pouze Luis Suárez z Ajaxu Amsterodam, který se prosadil ve 35 případech. Nizozemská liga však má nižší koeficient obtížnosti, a tak Suárezovi patří až pátá příčka.

Dlouho byl adeptem na Zlatou kopačku Wayne Rooney z Manchesteru United, ten však i vinou zranění odehrál od konce února jen šest zápasů, v nichž vstřelil pět branek. Naopak Messi za stejné období skóroval osmnáctkrát v 15 zápasech a dokonce vyrovnal klubový rekord v počtu branek za sezonu. Rooney se nakonec s 26 góly dělí se svým bývalým spoluhráčem Cristianem Ronaldem o šesté místo.

Žádný z českých fotbalistů se mezi nejlepší padesátku evropských střelců nedostal. Michal Odroš z Olomouce, který se trefil dvanáctkrát, se coby nejlepší střelec české ligy se dostal i před Milana Baroše z Galatasaraye Istanbul. Ten však dlouho absentoval kvůli zranění. Oba se však stejně jako další čeští střelci pohybují až ve druhé stovce kanonýrů.

Loňskému vítězi Diegu Forlánovi se letos v dresu Atlétika Madrid tolik nedařilo a se 17 góly je na 29. místě.

Ocenění uděluje sdružení evropských sportovních magazínů ESM.

Zlatá kopačka, konečné pořadí nejlepších střelců evropských fotbalových lig
PořadíHráčKlubGólyBody
1.Lionel MessiBarcelona3468
2.Didier DrogbaChelsea2958
Antonio Di NataleUdine2958
4.Gonzalo HiguaínReal Madrid2754
5.Luis SuárezAjax3552,5
6.Wayne RooneyManchester United2652
Cristiano RonaldoReal Madrid2652
8.Darren BentSunderland2448
9.Carlos TévezManchester City2346
10.Seydou DoumbiaYoung Boys Bern3045

Reklama

Související témata: