Hlavní obsah

Rada o Turecku: V Sivasu chcípl pes, za zábavou se musí do Istanbulu

První soutěžní zápas v turecké lize pro něj výsledkově dobře nedopadl. Záložník Tomáš Rada nastoupil se svým bývalým plzeňským spoluhráčem Jakubem Navrátilem v základní sestavě Sivassporu, kam přestoupili před dvěma týdny. Ale jejich tým prohrál na půdě Galatasaraye v Istanbulu 0:1. „Horší jsme přitom nebyli,“ litoval Rada v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Rada ještě v dresu Plzně. Ilustrační foto.

Článek

Čekal jste, že oba hned nastoupíte?

Kupovali nás jako posily do základu a stáli jsme dost peněz, tak jsem doufal, že hrát budeme. Poslední dny se nás trenér pořád vyptával, jestli jsme připraveni a jak se cítíme.

Hráli jste na svých obvyklých postech?

Já nastoupil jako defenzivní záložník, Kuba na stoperu. Ale pak se nám jeden obránce zranil, musel jsem se proto stáhnout a druhou půli jsme spolu hráli ve stoperské dvojici. Snad jsme to zvládli v pohodě. Jen je škoda, že jsme si neodvezli aspoň bod. Měli jsme dvě veliké šance, ale gól jsme nedali.

Bylo na novém stadiónu Galatasaraye peklo?

Nebylo to tak strašné. Stadión otevírali před týdnem přátelákem s Ajaxem, tohle byl první soutěžní zápas. Bylo skoro vyprodáno, asi 45 tisíc diváků. Atmosféra bouřlivá, ale čekal jsem to horší. Když jsme hráli v létě s Plzní na Besiktasi, lidi bláznili celých devadesát minut. Tady fandili, ale peklo to nebylo. Ani po nás nic neházeli.

Potkali jste se s útočníkem Galatasaraye Milanem Barošem?

Jen když jsme šli o půli do kabiny. Podali jsme si ruku, ale po zápase už jsme ho neviděli. Vím jen, že je pořád zraněný.

Jak jste zapadli do týmu?

Přijali nás fantasticky, kluci jsou přátelští. Už chytáme nějaká turecká slovíčka, ale zatím většinou komunikujeme v angličtině. Spoluhráči anglicky umějí a trenér používá překladatele. Je výhoda, že jsme tu dva, vždycky je to snazší. Klub teď navíc ještě získal slovenského brankáře Kamenára z Nantes, tak to bude ještě veselejší.

Už jste si vybrali bydlení?

Bydlíme s Jakubem v hotelu, vždyť jsme v Sivasu první den. Zatím jsme byli s týmem týden na soustředění v Antalyi a další týden v Istanbulu, kde jsme se připravovali až do zápasu na přírodní trávě tréninkového centra mládeže Fenerbahce. Takže teprve teď budeme bydlení hledat, aby za námi mohli co nejdříve dorazit rodinní příslušníci. Generální manažer nám slíbil, že byty i auta vyřídíme co nejdříve.

Stihli jste něco vidět z města?

Skoro nic. Zatím koukáme z okna hotelu a všude kolem jsou hory. Počasí je tady podobné jako v Čechách, teploty kolem nuly. Kluci nám říkali, že pro mladé to tady na život zrovna ideální není. Prý tady chcípl pes... Je tu jedna hlavní třída, kde je všechno, ale tvrdili, že celé město autem projedete za deset minut. Proto se jezdí bavit nebo nakupovat do Istanbulu. Po zápase sednou do letadla a za hodinu jsou tam. Další den bývá volno, tak mají den a půl na Istanbul.

V novém působišti jste si vybral neobvyklé číslo 98. Proč?

Chtěl jsem čtyřku, se kterou jsem hrál v Plzni, ale byla obsazená. Stejně jako osmadvacítka. Tak jsem si po chvilce přemýšlení vzal 98. Devítka je podle toho, že jsem se narodil v září. A osmička druhé číslo data narození.

Reklama

Související témata: