Hlavní obsah

Jarolím: Slovenský titul je zázrak. Řadím ho stejně vysoko jako ty se Slavií

Fanoušci Slovanu Bratislava ho zbožňují, možná by mu na Tehelném poli nejradši postavili sochu. Trenér Karel Jarolím, který zatím zažil největší slávu s fotbalisty Slavie, získal se Slovanem double: vyhrál ligu i pohár. "Víc jsme dokázat nemohli. Kdyby mi někdo po podzimu řekl, že vyhrajeme titul, měl bych ho za blázna," říká Jarolím v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Koller, ČTK

Trenér Karel Jarolím s medailí pro mistra slovenské ligy. Fotbalisté Slovanu titul s fanoušky slavili na bratislavském hlavním náměstí.

Článek

Opěvovali vás všichni?

Byli šťastní, že se Slovan zase vrací na pozice, kde býval. Vždyť double klub nezískal třináct nebo čtrnáct let. Naposledy za Standy Grigy.

Hřeje vás úspěch u srdce?

Víc jsme dokázat nemohli. Ale vítězství v lize bylo zapříčiněno i tím, že soupeři utráceli. A my měli jaro fantastické. Kdyby mi někdo po podzimu řekl, že vyhrajeme titul, měl bych ho za blázna. Vždyť my jsme ztráceli dvanáct bodů. Je to malý zázrak.

Jak se slaví titul na Slovensku?

První oslavy proběhly už po zápase s Dubnicí, který o našem titulu rozhodl. Nebyly oficiální, ale hráči to rozhodně nepodcenili… My jsme s realizačním týmem taky poseděli, vychutnali jsme si to. Pili jsme šampaňské. No a po posledním utkání, když jsme se vrátili z Dunajské Stredy, jsme jeli otevřeným autobusem na náměstí. Přijal nás primátor na radnici, byli tam fanoušci. Pěkně jsme si to užili.

Kam řadíte tenhle úspěch ve srovnání s tituly se Slavií?

Hodně vysoko, i když na tom vrcholku je postup do Ligy mistrů. Za ním jsou na stejné úrovni tituly se Slavií a double se Slovanem.

Trenér Slovanu Bratislava Karel Jarolím se raduje po závěrečném hvizdu z vítězství 2:1, díky němuž Slovan vystřídal Senici v čele tabulky.foto: ČTK/Miroslav Földeši

Když už jste zmínil Slavii, jak jste vnímal ty kritické poslední měsíce?

Dost mě to trápilo. Vždyť Slavia je kus mého života. Ale byl jsem optimista. Vnitřně jsem byl přesvědčen, že to nemůže dopadnout špatně.

Jste pořád s někým v kontaktu?

S trenéry, občas jsem si volal s panem Platilem.

Co říkáte na svého nástupce na lavičce Michala Petrouše?

Pár zápasů jsem viděl a musím říct, že se Slavia prezentovala dobrým fotbalem. Myslím, že Michal je pro klub dobrá volba.

Ve Slovanu máte i české hráče Dosoudila nebo Hrdličku, které jste vedl ve Slavii. Jakou hráli roli v mistrovském týmu?

Dosoudil je tu delší dobu, Hrdlička přišel v zimě. Hrdla hrál na kraji obrany, Radek byl zraněný a naskočil zhruba v polovině jara. A v závěru měl zase osm žlutých karet, tak nemohl hrát.

A kapitána vám tam dělá bývalý sparťan Žofčák…

No jo, na podzim se trochu hledal, ale jaro měl excelentní. Nakonec se dostal i do nároďáku a byl to jeden z tahounů. A pásku dostal místo Dosoudila, který se na konci zimní přípravy zranil. Rozhodli jsme se pro něj a už jsme do toho nesahali. Radkovi jsem to vysvětlil a Žofčákovi možná i ta páska pomohla.

Ale největší hvězdou Žofčák určitě není…

To ne, v tomhle směru je to jasné. Filip Šebo je miláčkem davů. Je to nejlepší střelec ligy, dal 22 branek. A z toho 17 na jaře ve 14 zápasech. Pro lidi je modla, má zkušenosti ze zahraničí. Ale je to i super kluk do kabiny a profík se vším všudy.

Nepřijdete o něj teď?

Mám od vedení slíbeno, že pokud někdo nepoloží na stůl 3 milióny eur, tak zůstane. Nechci tým oslabovat, ale spíš ho v každé řadě posílit.

Kvůli boji o Ligu mistrů?

Určitě, je to velká výzva. V tom druhém předkole bychom měli být nasazeni, stejně jako Plzeň. No a dál se uvidí. Vím, jak moc je těžké do Ligy mistrů projít, musí se sejít spousta věcí, ale chceme se o to pokusit. Už 13. června kvůli tomu začínáme přípravu.

Reklama

Související témata: