Hlavní obsah

Michalovce neberu jako krok zpět, tvrdí Petržela

BRNO

V minulosti trénoval fotbalisty Sparty, Slavie, Bohemians či ruského Petrohradu, ale teď zakotvil na Slovensku v druholigových Michalovcích. Sedmapadesátiletý kouč Vlastimil Petržela ovšem tvrdí, že angažmá na východě nepovažuje za krok zpět.

Článek

„Práce v Michalovcích mě strašně baví, užívám si to tady. Pro fotbal jsou zde skoro ideální podmínky. Snažím se zabudovat do mužstva mladé kluky, podobně jako kdysi v Bohemce. Nejen reprezentanty slovenských mládežnických výběrů, ale třeba i talentované Afričany,“ přibližuje.

V uplynulé sezóně obsadily Michalovce čtvrtou příčku, v nadcházejícím ročníku druhé slovenské ligy si už uznávaný trenér vytyčil postupový cíl. „Jsem přesvědčený, že můžeme mezi slovenskou elitu proniknout. Ekonomická situace je stabilizovaná. Hráči sice neberou horentní mzdy, ale výplaty dostávají v termínu,“ oceňuje.

Na mistrovská utkání chodí v Michalovcích kolem tisícovky diváků. V mužstvu má i Čechy Jakuba Hottka a Luboše Hrušku, který se ovšem teprve zotavuje po dlouhodobém zranění. „Moc nám na stoperském postu chybí. Rád bych tudíž do týmu přivedl zkušeného Martina Komárka, známého především z působení v Olomouci. Se Senicí o jeho přestupu intenzivně jednáme,“ prozrazuje Petržela, jemuž klubové vedení nabídlo na jaře už v předstihu prodloužení smlouvy o další dva roky.

„Hodlám ji dodržet. Je vidět, že si funkcionáři mé práce považují,“ těší ho.

Mladé mužstvo nabádá k útočnému fotbalu. „I v Michalovcích preferuji kombinační hru. Žádný tým se pod mým vedením neuchýlí k nakopávání balónů do soupeřovy šestnáctky,“ říká.

Přestože je v Michalovcích bez svých nejbližších, rozhodně se nenudí: „Na stadiónu totiž trávím skoro všechen čas. Kromě prvního mužstva dohlížím také na dorostenecký celek a teď zakládáme i rezervní tým.“

Jednou za čas zamíří domů do Liberce za manželkou či nedávno narozeným vnoučkem. „V sezóně se mi to povede tak jednou za tři týdny. Většinou odcestuju do Čech po sobotním utkání a prodloužím si víkend. Mám schopného asistenta, který pár tréninků beze mě hravě zvládne. Žena sice naoko trochu brblá, že si mě doma moc neužije, ale myslím, že i ji těší, jakou mi trénování v Michalovcích přináší radost,“ je přesvědčený kouč, jehož trenérskou kariéru před pár roky přibrzdilo gamblerství.

Petržela přiznává, že by do budoucna nepohrdl nabídkou ujmout se ještě jednou některého významného týmu u nás nebo v cizině. „Finance by v tom ale určitě nehrály hlavní roli. Co potřebuju, na to mám. A kdyby mně šlo v první řadě o peníze, přijal bych nabídky od movitých klubů z Číny nebo Gruzie, které se mi pravidelně ozývají,“ prozradil.

Reklama

Související témata: