Hlavní obsah

Kováč: Strašně se těším, že si v Basileji po pěti letech zahraju Ligu mistrů

Švýcarský fotbalový mistr FC Basilej je po dvou kolech nového ročníku nejvyšší soutěže na druhém místě tabulky. Velký podíl na tom má i český stoper Radoslav Kováč, který v létě přišel z West Hamu United a hned při druhém startu v základní sestavě dal gól...

Foto: Sport.cz

Obránce Basileje Radoslav Kováč oslavuje trefu v síti Xamaxu Neuchatel.

Článek

Jak vaše trefa vypadala?

Kopali jsme roh, Shaqiri poslal perfektní centr, na který jsem si naskočil, a skóroval jsem hlavou.

V prvním kole jste remizovali 1:1 na trávníku Young Boys Bern, teď doma porazili 2:0 další špičkový celek, Xamax Neuchatel. To je určitě dobrý úvod sezóny.

To opravdu je, bodovali jsme s předními týmy. Thun sice vyhrál oba zápasy, ale měl relativně lehčí soupeře. Jenže jsme na začátku, podzim bude ještě hodně dlouhý.

Na jakém místě v sestavě hrajete?

Tam, kde se cítím nejlépe, tedy na stoperu.

Přišel jste z anglické ligy, takže na vás budou asi fanoušci i vedení klubu přísnější. Jak vás přijali?

Báječně! Máme v mužstvu skvělou partu. Na rozdíl od West Hamu, kde spolu kamarádily menší skupinky, tady jsme opravdu tým. Skvělí jsou i fanoušci, na Xamax jich přišlo třicet tisíc, takže kulisa byla báječná. A když mi zatleskali a vyvolávali moje jméno, cítil jsem se skvěle. Jsem rád, že jsem se při domácí premiéře uvedl i gólem.

S kým v týmu nejvíc kamarádíte?

Jak jsem už řekl, jsme jedna parta. Ale hodně jsme si padli do oka s gólmanem Sommerem, německým obráncem Steinhöferem, švýcarským záložníkem Freiem a útočníkem Strellerem. Máme kvalitní mužstvo, dobře poskládané.

Neberete přece jenom odchod z Anglie do Švýcarska jako krok zpátky?

Tak to v žádném případě! Právě naopak. Minulá sezóna nebyla nejlepší pro mě ani pro West Ham. Klub sestoupil a hlavně jaro nebylo příjemné, atmosféra nebyla dobrá. V Basileji jsem vyloženě pookřál.

Obránce Basileje Radoslav Kováč (vpravo) padá v souboji s Emmanuelem Mayukou z Young Boys.foto: Reuters/Ruben Sprich

Už jste se stihl zabydlet i ve městě?

Je to balzám pro mě i rodinu. Proti obrovitému Londýnu je Basilej oázou klidu a je nádherná. Všude je blízko, moc se nám tu líbí. Už jsme si našli i restauraci, kam chodíme na obědy. Ale poznat město a okolí trochu víc se nám zatím nepodařilo, nebyl čas. Fakt se tu cítím šťastný a je to znát i na mých výkonech.

Těšíte se na Ligu mistrů?

Strašně moc! Vždyť si ji zahraju po pěti letech. Naposledy to bylo se Spartakem Moskva.

Mluvíte o Basileji jen v superlativech. Neuvažujete, že byste tam ukončil kariéru?

Opravdu jsem tu spokojený. A s tím koncem kariéry bych to docela bral. Na konci listopadu mi bude dvaatřicet, smlouvu mám na dva roky s roční opcí. Kdyby byla využita nebo jsem prodloužil smlouvu, mohlo by to tak být. V nějakých pětatřiceti nebo o rok později bych tu skončil. Tenhle přestup opravdu považuju za dobrou trefu po všech stránkách.

Reklama

Související témata: