Hlavní obsah

Syn libyjského vůdce dopoval v italské lize

ŘÍM

Syn libyjského vůdce Saíd Kaddáfí neprošel dopingovou zkouškou. Třicetiletý hráč Perugie užil podle výsledku testu po říjnovém utkání s Regginou anabolický steroid norandrosteron. V Itálii nyní panuje obava, že by vzhledem k hráčově původu mohl případ přerůst v mezinárodní skandál.

Článek

Alespoň tak se vyjádřil Claudio Mele z italského olympijského výboru. "Bohužel tady existují určité mezinárodní souvislosti," připustil. I z Libye se ostatně již ozvaly hlasy, podle nichž jde o uměle vytvořený skandál.

"Libyjští funkcionáři si myslí, že to všechno děláme jenom proto, abychom rozpoutali skandál. Uklidňoval jsem je, že italská fotbalová federace na něčem podobném nemá sebemenší zájem, nedává to smysl," řekl šéf Perugie Luciano Gaucci.

Gaucciho případ udivil. Je přesvědčen, že Kaddáfí neměl k užívání zakázaných látek důvod. "Trénuje s námi a ví, že nebude hrát, proto nemá jakoukoli motivaci pro užívání dopingu," vysvětloval Gaucci.

"Kaddáfí bere léky kvůli bolavým zádům," naznačil prezident klubu, v čem by mohla být příčina Kaddáfího dopingového případu. "Už několik měsíců jej tenhle problém trápí. Dokonce jezdí do Německa na pravidelná vyšetření." Gaucci zároveň zdůraznil, že klub i hráč jsou absolutně bez viny.

Letos třetí doping

Přesto by podle regulí nyní měla být Kaddáfímu zastavena činnost až do doby, kdy budou známy výsledky kontrolního testu; pak mu hrozí stop na čtyři až šest měsíců.

Libyjec je v letošním ročníku italské ligy třetím přistiženým fotbalistou: před ním bylo užití nepovolených látek prokázáno parmskému záložníkovi Manuelemu Blasimu a útočníkovi Mohamedu Kallonovi z Interu Milán.

Kaddáfí přišel do Perugie letos v létě, ale aby za tým mohl nastoupit, musel se vzdát svého postu ve vedení Juventusu. V jeho předsednictvu působil od loňského června, kdy mu tuto funkci nabídl čestný prezident turínského klubu Umberto Agnelli.

Hned po prvním ligovém zápasu, v němž se mohl posadit alespoň na lavičku, byl ale při dopingovém testu pozitivní. V soutěžním utkání se Libyjec dosud na hřišti neobjevil.

Reklama

Související témata: