Hlavní obsah

Zlatý míč pro Nedvěda!

PRAHA

Kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V prestižní anketě francouzského týdeníku France Football triumfoval záložník Juventusu Turín jako druhý český hráč po Josefu Masopustovi, který trofej získal v roce 1962.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd se Zlatým míčem pro nejlepšího fotbalistu Evropy

Článek
Fotogalerie

V hlasování fotbalových novinářů z 52 členských zemí UEFA nasbíral Nedvěd 190 bodů a zvítězil s velkým náskokem před Thierrym Henrym. Francouzský útočník londýnského Arsenalu dostal 128 bodů. Až na dalších místech skončili hráči AC Milán, kteří letos vyhráli Ligu mistrů - Ital Paolo Maldini a Ukrajinec Andrej Ševčenko.

Pátou příčku obsadil vítěz z roku 1998 Francouz Zinedine Zidane z Realu Madrid, který nedávno vyhrál v hlasování reprezentačních trenérů. Obhájce trofeje Brazilec Ronaldo skončil až jedenáctý. Jeden bod a 22. místo patří dalšímu českému hráči Janu Kollerovi z Borussie Dortmund.

Skvělý rok

Kapitán české reprezentace dnes v Paříži završil skvělý rok, v němž kráčel od úspěchu k úspěchu. S Juventusem Turín obhájil mistrovský titul a pomohl mu do finále Ligy mistrů, v níž byl vyhlášen nejlepším záložníkem. Mnozí experti jsou přesvědčeni, že kdyby ve finálovém zápase s AC Milán nechyběl kvůli žlutým kartám, nemohla by "Stará dáma" prohrát.

Nedvěd byl i motorem reprezentačního mužstva, které neokusilo hořkost porážky a suverénně postoupilo na mistrovství Evropy. Do své sbírky individuálních trofejí přidal vítězství v anketě fanoušků z celého světa, kterou pořádá World Soccer, i korunu krále českého sportu. Teď v Paříži dostal i cenu, která má ve fotbalovém světě největší zvuk a zapsal se do historie mezi takové velikány, jakými byli Di Stéfano, Eusébio, Cruyff, Beckenbauer, Platini, či Matthäus.

"O něčem takovém se mi ani nezdálo. Věděl jsem, že jsem v nominaci, ale hráčů, kteří měli skvělou sezonu, bylo hodně," řekl Nedvěd při slavnostním ceremoniálu v televizním studiu stanice Canal+. Jako příklad uvedl Zidana, Maldiniho a Raúla. Trenér Juventusu Turín Marcello Lippi se nechal slyšet, že trofej je ve správných rukách. "Velice talentovaný a velmi tvořivý. Tu cenu si zaslouží," řekl kouč Juventusu. Nedvěd měl největší podporu

O Nedvědově pozici v současném evropském fotbale svědčí i to, že ho na první místo zařadilo 27 z 52 hlasujících zástupců jednotlivých zemí. Vyhrál mimo jiné v Itálii, Německu, Dánsku, Rusku, či Chorvatsku. Do elitní pětice se nevešel jen novinářům z Albánie, Ázerbájdžánu, Srbska a Černé Hory, Švýcarska, Faerských ostrovů, Islandu a Skotska.

Nedvědův největší soupeř Thierry Henry se na prvním místě objevil jen osmkrát, například v rodné Francii a v Anglii, kde hraje. Sedmkrát vyhrál Maldini, ale v Itálii ho Nedvěd porazil. Čtyřikrát triumfoval Zidane, třikrát Ševčenko a po jedné výhře mají Van Nistelrooij, Raúl a Roberto Carlos.

Výsledky ankety Zlatý míč Evropy:
1. Pavel Nedvěd (Juventus Turín/ČR)190
2. Thierry Henry (Arsenal/Fr.)128
3. Paolo Maldini (AC Milán/It.)123
4. Andrej Ševčenko (AC Milán/Ukr.)67
5. Zinedine Zidane (Real Madrid/Fr.)64
6. Ruud van Nistelrooij (Man.United/Niz.)61
7. Raúl (Real Madrid/Šp.)32
8. Roberto Carlos (Real Madrid/Braz.)27
9. Gianluca Buffon (Juventus Turín/It.)19
10. David Beckham (Real Madrid/Angl.)17
11. Ronaldo (Real Madrid/Braz.)11
...
22. Jan Koller (Borussia Dortmund/ČR)1

Reklama