Hlavní obsah

Nedvěd si Zlatý míč zasloužil

PRAHA

Jen slova chvály a uznání měly české fotbalové osobnosti pro vítězství Pavla Nedvěda v evropské anketě Zlatý míč. Všichni se v rozhovoru pro Sport.cz shodli na tom, že prestižní cenu si český záložník bezpochyby zasloužil a ocenění je skvělým úspěchem i celého českého fotbalu.

Článek

"Konečně jsem se dočkal dalšího Čecha, který získal Zlatý míč. Trvalo to jedenačtyřicet let, ale už na to nebudu sám. Pavlovi to hrozně moc a upřímně přeju. Je to vynikající fotbalista a zaslouží si to," radoval se poslední a do dnešního dne jediný český držitel Zlatého míče Josef Masopust.

"Je to obrovský úspěch Pavla Nedvěda a celého českého fotbalu. Pavel měl úžasnou sezónu a vítězství si zcela jednoznačně zasloužil," vyzdvihl Nedvědovy  kvality Ivan Hašek. Bývalý trenér francouzského Štrasburku byl ve Francii před několika dny a pocítil atmosféru kolem Zlatého míče na vlastní kůži.

"Už v pátek se vlastně tak nějak vědělo, že Zlatý míč nejspíše získá Pavel. A přestože jsou  Francouzi svým způsobem hodně nacionalisté a fandili Henrymu nebo Zidanemu,  Nedvědovi úspěch zcela jistě přáli. Jeho kvality plně uznala i francouzská média," dodal Hašek.

Jako sparťan by neuspěl

"Sezóna proběhla pro Pavla velice dobře a z těch nejvýše nominovaných hráčů zaznamenal největší úspěchy jak na klubové úrovni tak i za národní tým," komentoval Nedvědův triumf Jan Berger, jenž fakt, že Nedvěd pochází z východní části Evropy, nepovažoval při volbě za handicap.

"Pavel už ve fotbalovém světě dávno není brán jako hráč z Východu. Vždyť hraje v cizině už šest let a když letos přišel o finále Ligy mistrů, smutnila s ním celá Evropa. Pavel byl zkrátka letos hodně vidět a to i díky tomu, že působí v takovém klubu jako je Juventus Turín. Kdyby hrál za Spartu, těžko by Zlatý míč kdy dostal," dodal Berger.

Prestižní trofej přáli Nedvědovi i spoluhráči z reprezentace, za všechny například Karel Poborský: "Méďovi to strašně moc přeji. On byl letos skutečně nejlepší. Známe se velice dobře, na reprezentačních srazech bydlíme spolu, takže semeleme na pokoji i všechno možné ze soukromí."

"Pavel je nejen vynikající fotbalista, komplexní, obrovský tahoun a správný kapitán, ale i velmi dobrý člověk. Neměl to kolikrát lehké u novinářů ani fanoušků, ale zvládl to a potvrdil, že je veliká osobnost," dodal Poborský, jenž s Nedvědem hrál během svého působení v Laziu Řím.

Pochvaly od trenérů 

"V poslední době Nedvědovo vítězství v anketě naznačovala řada věcí, a věřil jsem proto, že nakonec opravdu uspěje. A jsem velmi rád, že to ocenění také nakonec získal," řekl pro Sport.cz Jozef Jarabinský, jenž Nedvěda vedl ve Spartě v roce 1995.

"Na obou frontách - v Juventusu i národním týmu Nedvěd předváděl vynikající výkony a oba celky dovedl k nejvyšším metám. Nejvíce asi o jeho vítězství rozhodla jeho komplexnost a schopnost strhnout mužstvo," uzavřel Jarabinský.

Ve Spartě trénoval Nedvěda i někdejší trenér národního týmu Dušan Uhrin. "Ocenění si určitě zaslouží. Na vrchol ho dovedli nejen talent, ale především obrovská snaha a ctižádost. Má výbornou střelu švihem, jeho přihrávky mají oči a dokáže dát hře myšlenku," projevil svůj názor trenér stříbrného týmu na Euru 1996.

"Letos měl nejlepší sezónu v kariéře, Zlatý míč mu náleží právem. Ze srdce jsem mu to přál. Je to fotbalista s vynikající kondicí a zakončením z větší vzdálenosti. Ty jeho přihrávky do křídel jsou taky fantastické. Trošku mu možná chybí lepší hra hlavou a na můj vkus taky někdy zbytečně padá. Ale ty klady jednoznačně převyšují a jsem rád, že Zlatý míč získal po letech další Čech," přidal gratulaci legendární brankář Ivo Viktor.

Rok Pavla Nedvěda

Mezi gratulanty nemohl chybět ani trenér české reprezentace Karel Brückner, který na Nedvěda nedá dopustit. "Pro mne je Pavel komplexní fotbalista, který je skutečným kapitánem mužstva. Měl-li bych ho charakterizovat jedním slovem či jednou vlastností, které si velmi cením, pak to je zarputilost. On je skutečně základním kamenem reprezentace a jedním z nejdůležitějších hráčů Juventusu."

"Měl skutečně vynikající sezónu. On však nehraje na sebe, ale všechny své schopnosti dává ve prospěch kolektivu, které dokáže strhnout a vést k vítězství. Sám pak umí i zápasy rozhodnout. Zlatý míč je určitě ve správných rukách. Letos to byl rok Pavla Nedvěda," uzavřel Brückner.

Reklama

Související témata: