Hlavní obsah

Slepé střevo, záda, teď zlomená ruka. Rosický ale nezoufá

BRÉMY

Fotbalista Dortmundu Tomáš Rosický si v sobotním utkání v Brémách zlomil ruku a nebyl to příjemný pohled. "Vyletěl jsem do vzduchu, pak z výšky dopadl a slyšel křupnutí. Ruka byla divně otočená a hrozně bolela," popsal Rosický nešťastný okamžik. Nyní leží v nemocnici, ale náladu a optimismus rozhodně neztrácí: "To dobré si vyberu na Euru."

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický

Článek

Kde se zrovna nacházíte?

V nemocničním pokoji koukám na televizi. Ale vůbec nevím, co to je za nemocnici. Takže když mi někdo zavolá, kam má přijít, nevím, kde nemocnice leží. Starají se tu o mne ale velmi dobře.

Pamatujete si situaci, při níž ke zranění došlo?

Postupoval jsem zprostředka do volného prostoru. Rozběhl jsem se s míčem a narazil ho Honzovi Kollerovi. Periferním viděním jsem si všiml, že proti mě vyrazil Krstajič. Na Honzu jsem křikl, ať mi míč vrátí. Najednou jsem Krstajiče neviděl. On prý uklouzl. Byl jsem rozběhnutý, když se najednou přede mnou zvedal. Chtěl jsem ho přeskočit, ale on mě ještě nechtěně přizvedl. Vyletěl jsem do vzduchu, dopadl z výšky na ruce a uslyšel křupnutí. V první chvíli jsem myslel, že prasklo něco jemu. Pak jsem se podíval na levou ruku. Byla divně otočená a začala hrozně bolet...

Z operace si něco pamatujete?

Vůbec nic. Jen vím, že mi obě zlomené kosti - vřetenní i loketní - vyztužili titanovými tyčinkami. Jednu díru mám nad zápěstím, druhou u lokte. Už to tolik nebolí, ale nic příjemného to není. Mám takovou zvláštně upravenou sádru.

Jak dlouho si vás v nemocnici nechají a co bude následovat?

V úterý bych mohl jít domů. Dva týdny musím mít podle lékařů absolutní klid. Když nedojde ke komplikacím, mohl bych začít pomalu běhat s míčem, ale sám, aby mi někdo do ruky nevrazil. Návrat na trávník odhadují tak na šest až osm týdnů.

Máte podle hlasu dobrou náladu...

Brečet nemá smysl, snažím se to brát optimisticky a hledat to pozitivní. Třeba skutečnost, že po fyzické stránce o tolik nepřijdu, když budu moci za čtrnáct dní trénovat pod dohledem kondičního trenéra. Také si odpočinu. Nohy mám v pořádku, vlastně se sníží i nebezpečí dalšího zranění. Bude to tak trochu jako nové přípravné období. Až se vrátím, sehraji ještě tak čtyři ligové zápasy a budu připravený pro EURO. Když budu mít formu jako v Palermu s Itálií, tak to bude super. Zatímco ostatní budou unavení, já budu hladový po fotbale. To je přeci dobré!

V téhle sezóně máte ale vážné zdravotní problémy už potřetí...

Do třetice všeho dobrého a zlého, jak se říká. Nejprve to bylo slepé střevo, pak záda, teď ruka. Věřím, že tím to končí a to dobré si vyberu na mistrovství Evropy v Portugalsku. Tam chybět nebudu.

Už jste mluvil s trenérem Brücknerem?

Telefonoval mi. Nadšený nebyl, ale shodli jsme se, že do šampionátu budu fit. Oba věříme v to pozitivní.

Chodí za vámi návštěvy?

Byla tu moje přítelkyně Radka, lidé z klubu, v pondělí odpoledne táta. On nikdo moc neví, kde ležím.

Honza Koller za vámi nebyl?

Kdepak, ten mě navštíví až doma. Jemu bylo zle, když viděl tu ohnutou ruku na trávníku.

Nějak se národní tým sype. Nemáte ten pocit?

To ano, doufám, že jsem poslední a na EURO budeme všichni v pořádku a tam jim to všem ukážeme.

Reklama

Související témata: