Hlavní obsah

Lokvenc v Německu vyhlášen mužem kola

KAISERSLAUTERN/PRAHA

Vratislava Lokvenc v sobotním utkání proti Bochumi vstřelil obě branky Kaiserslauternu a zařídil tak remízu 2:2. Sportovní agentura SID ho dokonce vyhlásila nejlepším hráčem kola. To všechno se nyní Lokvencovi dost hodí: reprezentační útočník totiž právě vyjednává o svém dalším angažmá.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

Oba poločasy sobotního utkání se lišily jako den a noc. V prvním se Kaiserslautern prezentoval nezáživnou hru a po zásluze prohrával 0:2.

"Jenže po přestávce se to obrátilo. Najednou jsme dokázali převádět fotbal, kterým jsme se měli prezentovat už delší čas. Hráli jsme hodně aktivně a vytvořili si velký tlak, což naprosto vyhovuje mé hře," pochvaloval si v rozhovoru pro ČTK muž, pro něhož dva přesné zásahy znamenaly 29. a 30. branku v 93. utkání jeho bundesligového angažmá. Branek mohlo být i víc

Lokvenc však přiznal, že se mohl zapsat mezi střelce i víckrát. "Minimálně šance za stavu 2:2, kdy jsem přehodil gólmana a s ním i branku, měla skončit gólem," přiznal dnes sebekriticky.

I tak ale po zápase slyšel chválu ze všech stran. "Herně se teď skutečně cítím dobře. Je to i tím, že mám podporu trenéra, který mě konečně nechá hrát to, co mi vyhovuje. Nejlépe se cítím na hrotu útoku, a to zde dříve nebylo zcela obvyklé. Taky mě jeden čas nutili hrát za dvěma útočníky," připomněl neobvyklé úkoly, které svěřoval takřka dvoumetrovému fotbalistovi někdejší belgický kouč Eric Gerets. Ten už ale tým nevede, v únoru ho ve funkci vystřídal Rakušan Kurt Jara. Bude se stěhovat jinam?

Zda si pod stejným koučem Lokvenc zahraje i na podzim, však není vůbec jisté. V létě mu vyprší na Betzenbergu smlouva a fotbalista stále nemá jasno, kde bude působit dál. V nynější formě totiž o Lokvence mají zájem i jiné kluby, které nemají navíc tak hluboko do kapsy jako ekonomickými problémy v minulosti zmítaný klub.

Teď musí klubové vedení hodně vážit, co Lokvencovi v připravovaném návrhu všechno slíbí. "Právě v následujícím týdnu by mně měli zdejší funkcionáři předložit návrh prodloužení, ale vůbec nevím, jak to dopadne. Vedle podmínek ve smlouvě mě totiž zajímá, jaké bude mít klub možnosti v dalším období, a to zde zatím nikdo nebyl schopen prozradit," prozradil, že důležitá nebude jen výše kontraktu. Už nechce hrát jen o sestup

Kdyby měl brát ohled pouze na rodinu, měl by však jasno okamžitě. V nevelkém Kaiserslauternu totiž jsou podle něho ideální podmínky k životu. "Ale já se už nehodlám potácet jen v sestupovém pásmu. Rád bych hrál v klubu, který bude mít vyšší ambice," dal najevo, že jeho odchod z Kaiserslauternu není vyloučen.

O svém dalším působišti by chtěl mít třicetiletý fotbalista rozhodnuto co nejdříve, nejlépe do konce března. Nerad by, aby ho starosti s angažmá sužovaly v závěru sezony, v níž ho čeká start v dresu národního týmu na evropském šampionátu.

V něm bude soupeřem českého výběru i Německo, což ale u západních sousedů není zatím moc připomínáno. "Ještě zde není ta správná horečka. Ale je jasné, že s blížícím se koncem ligy se bude přetřásat vzájemný zápas velmi často," tuší Lokvenc, že čeští hráči budou v závěru soutěže pod bedlivým dozorem odborníků, médií i fanoušků.

Reklama

Související témata: