Hlavní obsah

Laštůvka: Odchodem do Doněcku jsem chybu neudělal

PRAHA/DONĚCK

Jako brankařská jednička mistrovského Baníku Ostrava před sebou měl Jan Laštůvka boj o Ligu mistrů, v polovině června se ale dohodl s celkem Šachťor Doněck na pětileté smlouvě. "Každý říkal, že jsem odešel jen pro peníze, ale kdyby viděl, jak klub funguje, asi by zíral," vzkazuje z Ukrajiny v rozhovoru pro Právo.

Článek

Už jste měli čas i na společnou procházku městem? Zatím moc ne, lépe jsem si prohlédl Doněck den předtím, než jsem tu podepsal smlouvu. Ale všichni se k nám chovají moc hezky. Třeba v neděli jsme se ptali kluků, kam by se dalo zajít na večeři, a oni nás hned vzali s sebou. Prostě pohoda. Už se těším, až moje manželka Lenka přiveze za týden naše tři dalmatiny. To pak dojde určitě i na výlety.

Zatím tedy přestupu na Ukrajinu nelitujete? Ani náhodou! Naopak. Každý říkal, že jsem odešel jen pro peníze, ale kdyby viděl, jak klub funguje, asi by zíral. To se s naší ligou nedá srovnat. Tréninkové centrum, jaké je v Doněcku, nikde v Česku nenajdete. Absolutní bomba. Měl jsem jen strach, aby nás kouč na bazu často nezavíral, ale prý tam budeme jen den před zápasem. Takže jsem klidný.

Vidina bojovat o Ligu mistrů s Baníkem vás nelákala? To samozřejmě ano. V minulém ročníku jsme dosáhli velkého úspěchu a bylo by fajn, když by se o Ligu mistrů poprali kluci, co si český titul vyválčili. Ovšem život ve fotbale prostě změny dresu přináší a já budu mít podobnou možnost v Doněcku. Pochopitelně budu Baníku na dálku moc fandit, navíc mi budou scházet skvělí ostravští diváci.

Jak se vám povedla vaše premiéra ve finále Superpoháru? Remizovali jsme v Oděse před dvaceti tisíci fanoušky s Dynamem Kyjev 1:1 a prohráli na penalty. Docela to šlo, gól jsem dostal hlavou z malého vápna a pak chytil i dva pokutové kopy. Nevídané bylo, že v prvních třech sériích penalt gól nepadl.

Prý nakonec rozhodl gólman Kyjeva. Vy jste si na penaltu nevěřil? Je to pravda, rozhodnutí zařídil protějšek Šovkovskij. Já bych kopal penaltu v další sérii, ale nedošlo na ni. Moc jsem se tam nehnal, spíš jsem se soustředil na chytání.

Co vás čeká teď? Už ve čtvrtek hrajeme první ligové kolo, a co čert nechtěl, zase na Dynamu Kyjev. Pak hostíme Dněpropetrovsk, takže los je hodně těžký. Doufám, že budu chytat a že spolu s Tomášem Hübschmanem se tady prosadíme.

Už jste se po odchodu z Baníku Ostrava zabydlel v Doněcku? Zrovna v pondělí jsme si byli s Tomášem Hübschmanem vybrat bydlení. Nebyl to ani problém, našli jsme byty asi dvacet metrů od sebe, pět minut z centra. Ani jsme nežádali o domky, protože jsme to chtěli mít kousek do středu města. Oba jsme spokojeni.

Potěšilo vás angažování českého krajana ze Sparty? To rozhodně, vždycky se to ve dvou lépe táhne. Navíc Tomáše Hübschmana znám z ligy i zápasů jedenadvacítky. Na soustředění ve Švýcarsku jsem byl sám a byla to dřina, ale pomohli mi kluci z Chorvatska a Polska, kteří jsou v týmu. Teď to bude ještě lepší.

Jak tým přijal Hübschmana, za kterého klub zaplatil v přepočtu skoro 100 miliónů korun? Takhle se to tady nebere. Přišla spousta drahých posil, třeba za Metuzalema dal klub ještě víc peněz. Myslím si, že to proběhne v pohodě, i když Tomáš je tu teprve pár hodin.

Reklama