Hlavní obsah

Jiránek vyměnil Itálii za Moskvu

MOSKVA

Český fotbalový reprezentant Martin Jiránek se stal na čtyři roky hráčem Spartaku Moskva. Do Ruska zamířil pětadvacetiletý obránce z italské Regginy, kde působil necelé čtyři sezóny. V ruské nejvyšší soutěži bude Jiránek sedmnáctým českým fotbalistou.

Článek

Český obránce byl v době ME v hledáčku skotského Celtiku Glasgow, který jej podle italských médií přemlouval několik týdnů. Ještě vážnější měla být ale nabídka, kterou hodlal předložit ukrajinský Šachtar Doněck; v tom ale nakonec ostravského brankáře Jana Laštůvku doplnil Jiránkův reprezentační kolega Tomáš Hübschman z pražské Sparty.

Nakonec Jiránek skončil ve Spartaku, který je momentálně až čtrnáctým týmem ruské ligy. Jiránek má na kontě 14 startů za českou reprezentaci a na evropském šampionátu v Portugalsku dostal od trenéra Karla Brücknera důvěru ve čtyřech zápasech; kvůli zranění nehrál pouze v semifinále proti Řecku.

Ve Spartaku s Urbánkem

Poprvé na sebe urostlý obránce upozornil na podzim 1999 v Bohemians Praha, odkud přestoupil po osmi ligových zápasech v roce 2000 do  Liberce. Pod Ještědem však příliš dlouho nevydržel, v listopadu téhož roku jej získala italská Reggina. O dva roky později byl jedním z pilířů celku, který přivezl z ME hráčů do 21 let zlaté medaile. V české ligové soutěži odehrál Jiránek 38 zápasů, mezi střelce se nezapsal ani jednou.

Moskevský Spartak toužil i po ostravském střelci Marku Heinzovi, ale ten se rozhodl, že do Ruska nepůjde. Ve Spartaku však už jeden český fotbalista hraje: v týmu se Jiránek sejde s Alešem Urbánkem, který tam přestoupil z Olomouce letos v březnu.

Reklama

Související témata: