Hlavní obsah

Drobný se v Aston Ville těší i na lavičku

BIRMINGHAM (Británie)

Reprezentační obránce Václav Drobný se z Francie definitivně stěhuje na britské ostrovy. Třiadvacetiletý fotbalista bude v příští sezóně působit v birminghamském prvoligovém týmu Aston Villa, kam odchází na roční hostování ze Štrasburku. Kontrakt s šestým týmem Premier League podepsal Drobný v pondělí a součástí smlouvy je i následná opce na tři roky.

Článek

Drobného zkoušel populární tým z Birminghamu od července.  Talentovaný český stoper trenéra Davida O'Learyho nadchl především na švédském přípravném turné, kde odehrál všechny zápasy. "To, že jsem trenéra přesvědčil, je moje obrovské vítězství. Odcházel jsem na testy z nuly, nikdo mě neznal, a nakonec jsem obstál. To mě strašně těší," řekl Drobný. "Ale byl to nejtěžší měsíc v kariéře. Strašně mi na tomhle angažmá záleželo. Jsem pořád plný dojmů," svěřil se.

Splněný sen

Z jeho hlasu sálalo nadšení. Drobný si novým angažmá může částečně spravit náladu poté, co se nevešel do nominace na evropský šampionát v Portugalsku. "Tohle je největší příležitost mé kariéry. Odmalička jsem snil o tom, že budu jednou hrát v Anglii," rozplýval se Drobný.

Nebránil by se tomu, kdyby se jeho působení v Aston Ville neomezilo jen na jednu sezonu. "Aston Villa je velký klub, obrovský krok v kariéře vzhůru. Jsem tady nadšený - zázemím klubu, kvalitou spoluhráčů, trenérem i partou. A diváci, to je jedním slovem fantazie," chválil mistr Evropy do jednadvaceti let z roku 2002.

Druhá zahraniční štace

V seniorské reprezentaci zatím odehrál Drobný 55 minut ve dvou utkáních s Japonskem a v Itálii; od angažmá v birminghamském klubu si slibuje, že mu pomůže k rozšíření sbírky startů za áčko. "Angažmá v Aston Ville mi může k nároďáku hodně pomoci," dodal muž, jenž se vydává na svou druhou zahraniční štaci.

Před dvěma lety odešel kapitán zlaté jednadvacítky z Blšan do Racingu Štrasburk, kde podepsal čtyřletou smlouvu. V loňském roce byl ve Francii vyšetřován kvůli údajnému užití dopingu, tamní fotbalová federace však nakonec rozhodla o jeho nevině.

Počítá s lavičkou

Drobný je již třetí velkou letní posilou Aston Villy. Vedení klubu se již podařilo získat Carltona Colea a Dána Martina Laursena. Právě Laursen, akvizice z AC Milán, bude přímým konkurentem Drobného v boji o základní sestavu. Tím dalším je ostřílený švédský reprezentant Olof Mellberg a český zadák počítá s tím, že se v úvodu sezóny posadí na lavičku náhradníků.

"Trenér sám řekl, že začnou Laursen s Mellbergem. Ale já to beru, na šanci si klidně počkám a klidně se rozehraju v béčku," řekl Drobný, který se už nemohl dočkat, až si zařídí bydlení. Už si stačil vyhlédnout apartmán, přestěhovaný by mohl být ještě do konce týdne. "Těch hotelů bylo za poslední měsíc už dost," usmál se.

Reklama