Hlavní obsah

V Minsku si Zoubek dopřál radost z titulu

PRAHA

Doma se fotbalista David Zoubek mistrovskému titulu nikdy nepřiblížil, ale teď jej může hřát pocit zadostiučinění. Na ligový trůn vystoupal až v Bělorusku s Dinamem Minsk. Zoubkův tým kolo před koncem udolal nejbližšího ligového konkurenta z Borisova, a tím definitivně odpálil oslavy. Jeho náskok už byl nedostižný.

Foto: www.fc-bohemians.cz

David Zoubek (vlevo) se svým bývalým spoluhráčem z Bohemians Michalem Lesákem.

Článek

Spokojený byl i David Zoubek. "Je to nádhera. Dinamo na titul čekalo dlouhých sedm let, a až teď jsme to konečně prolomili. Splnil jsem si klukovský sen - vždycky jsem po nějakém titulu toužil," říká Zoubek, bývalá opora Hradce Králové a Bohemians, klubů, s nimiž zažíval prakticky jen výsledkovou bídu.

Když Zoubek v lednu zamířil na běloruskou štaci, připomínalo to nouzové řešení. Fotbalista měl za sebou angažmá v Jokeritu Helsinky a pak zkrachoval jeho přestup do Řecka. V nouzí sužovaném klubu druholigových Bohemians, kde měl platnou smlouvu, už zůstat nechtěl. Proto rád skočil po nabídce z Minska.

Když se o přece jen poněkud méně obvyklé štaci rozhovoří, nešetří superlativy. Režim prezidenta Alexandra Lukašenka se jej prý nijak nedotýká. "To jde úplně mimo mě. Ale upřímně: nepřijde mi, že by tady lidé nějak trpěli."

Zoubek si pochvaluje pohodlný život v metropoli, krásné bydlení ve čtyřpokojovém luxusním bytě a ideální zázemí. "Rodinka si už zvykla, všechno máme až pod nosem. V Minsku je pořád co dělat, je to metropole se vším všudy," líčí Zoubek. Zároveň si přijde na slušné peníze. "Dostanu tady až čtyřikrát víc než v Čechách. A teď budou i mistrovské prémie, takže to bude ještě veselejší."

Ruština chyběla

Ale začátky jeho angažmá měly k ideálu daleko. Pořádně neznal ani řeč. "Já a ruština? To byla už ve škole tragédie, pokaždé jsem z ní měl čtyřku," vykládá. Také na hřišti se nejprve jen rozkoukával. Posila z Čech, na kterou mnozí koukali jako na spasitele, tápala. Občas se musela spokojit i s místem na lavičce. "Zlomilo se to až po šestém kole. Přišel nový trenér, našel mi místo volného hráče za útočníky, a to mi sedlo. V průběhu sezóny jsem nakonec zaskakoval všude, kde bylo potřeba."

Dinamo nastoupilo na vítěznou cestu. "Ale vyhrát s Dinamem titul není nic lehkého. Je to taková běloruská Sparta, proti níž se také chce každý vytáhnout," tvrdí Zoubek.

Oslavy byly klasické. Byla to divoká jízda, když se "dinamovci" ponořili do jejich víru. "Dopřáli jsme si toho, co jsme celý rok nemohli, spadlo to z nás. Hlavně fandové a vedení do sebe vodku prali jako vodu," řekl fotbalista, který má ještě dvouletou smlouvu a může se těšit i na kvalifikaci Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: