Hlavní obsah

VIDEO: Za penaltu jsem nemohl, dostal jsem ránu zezadu, brání se Sivok

Istanbul/Praha

Besiktas Istanbul po pěti kolech turecké nejvyšší soutěže poprvé prohrál. Na trávníku Gaziantepsporu dvakrát vedl, ale nakonec prohrál 2:3. Druhý gól dostal z penalty, kterou sudí odpískal za ruku českého stopera Tomáše Sivoka. Za tu ale prý nemohl, jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Penalta po ruce Tomáše Sivoka

 
Článek

„Domácí kopali standardku a já šel do jednoho z mnoha vzdušných soubojů. Míč bych v pohodě odehrál, ale ve vzduchu jsem dostal ránu. Někdo z protihráčů mě trefil zezadu do ramene, vychýlil mě a balón místo na hlavě skončil na mojí ruce. Sudí to písknul a domácí srovnali. Dalo se to písknout i jako faul na mne,“ bránil se Sivok. „Nikdo ze spoluhráčů mi nic neřekl. Viděli, jak se to stalo,“ dodal.

Doplatili na laxnostOmlazený Besiktas brzy vedl a nad domácími měl jasně navrch. To jeho hráče ukolébalo. „V první půli jsme soupeře k ničemu nepustili, neměli jedinou ránu na branku. Ve druhé jsme hráli bohužel až příliš laxně, jako že se nemůže nic stát. Chyběl větší důraz a nasazení. Většina kluků asi měla v podvědomí, že vedeme, soupeř se na nic nezmůže, takže to dokopeme v klidu. Jenže domácí vyrovnali, stále častěji se dostávali k naší šestnáctce. Létal tam jeden míč za druhým, byl jsem pořád ve vzduchu. Dostali jsme vyrovnávací gól, ale znovu jsme šli do vedení, pak přišla ta penalta... V nastavení nám dali krásný gól skoro ze třiceti metrů a bylo hotovo,“ litoval Sivok.

Českého stopera mrzelo, že tým polevil a přenechal iniciativu domácím. Když znovu zabral, už se do hry nedostal. „Soupeři narostla křídla. Asi jsme naštvali fotbalového Pánaboha tím laxním přístupem. Když jsme se zvedli, bylo pozdě. Už jsme se do zápasu nedostali. Začali jsme se smiřovat s bodem, ale dostali jsme třetí gól. Prostě se znovu ukázalo, že se laxní přístup nevyplácí a na pozdní lítost, tedy snahu to napravit, už tak říkající není brán zřetel... Zažil jsem to nedávno za reprezentaci v utkání s Finskem. Ve druhé půli jsme makali, byli lepší, ale nebylo nám přáno ani to vyrovnání, i když šance tam byly. Tohle bylo obdobné,“ hledal vysvětlení Sivok.

Trefil se s Elazigsporem„Byla to úplně zbytečná ztráta, protože tohle utkání jsme měli jednoznačně vyhrát. Bojujeme o přední příčky, tradičním cílem je titul nebo minimálně pohárová Evropa, zbytečně jsme tak přišli o tři body. Při vyrovnanosti v horní části tabulky to může být i ztráta, která by nás mohla mrzet,“ netajil obavu stoper české reprezentace.

Úvod sezóny se mu ale povedl. Dokonce už se zapsal mezi střelce. „Ve 4. kole jsem dorážel skluzem balón po standardce v utkání s Elazigsporem. Ten zápas jsme vyhráli 3:0. Po tak dobrém rozjezdu podzimu porážka s Gaziantepsporem o to víc mrzí,“ konstatoval.

Na drahé posily Besiktas nemáBesiktas se v minulé sezóně dostal do vážných finančních problémů. Nemůže kvůli nim ani hrát evropské poháry. Kvůli financím dokonce vedení zvažovalo, že se Sivokem neuzavře nový kontrakt. Chtělo mu výrazně snížit plat. Nakonec došlo k dohodě.

„Situace se mění k lepšímu. Nové vedení dělá, co může, abychom se z toho dostali. Samozřejmě muselo alespoň v začátku změnit strategii nákupů. Nepřišly žádné hvězdy, ale spíš mladí hráči. Zůstalo nás asi jedenáct zkušených. Hlavně Fernandes, nejlepší hráč mužstva, který dělá naši hru. Ale jsou tu i Almeida, Hološko, Sahan a další. Zatím není jasné, jak to bude s Quaresmou. Trénuje individuálně, vedení s ním jedná o podmínkách,“ prozradil Sivok.

„To omlazování je dobré, ale v jednom číhá nebezpečí. Když se někdo ze zkušených hráčů zraní, náhrada není zatím tak kvalitní, jako mají jednotlivé posty zdvojené třeba v Galatasarayi nebo Fenerbahce. Tuhle sezónu to spíš z naší strany vidím na sehrávání nově se rodícího týmu, ale z vysokých cílů klub jako Besiktas slevit nemůže,“ dodal.

Fanoušci jsou netrpěliví, chtějí vidět Besiktas co nejvýš v tabulce a v pohárové Evropě. „Musíme se ale dívat na situaci reálně. Držet krok s Galatasaray a Fenerbahce nebude lehké, jsou na tom finančně lépe. Mohli si dovolit přivést velké hvězdy. Podobně jako Kasimpasa, což je další istanbulský klub v nejvyšší soutěži. V Turecku je osm velmi bohatých klubů, kvalita ligy se opět zvedla. My musíme udělat všechno proto, abychom se udrželi mezi nejlepšími,“ zdůraznil Sivok.

Reklama