Hlavní obsah

Lékař Juventusu byl odsouzený za dopink

PRAHA

Dvaadvacetiměsíční podmíněný trest dostal v pátek lékař fotbalového Juventusu Turín Riccardo Agricola. Navíc musí zaplatit pokutu 2000 eur (přibližně 62 000 korun). Agriccolu soud uznal vinným z toho, že v letech 1994 až 1998 fotbalistům italského klubu podával nedovolené podpůrné prostředky. Soudce Giuseppe Casalbore naopak zprostil obvinění výkonného ředitele klubu Antonia Girauda.

Článek

Ten byl stejně jako lékař podezřelý z toho, že se podílel na systematickém podávání nedovolených podpůrných prostředků, mimo jiné krevního dopingu EPO.

Soud nevyhověl požadavkům státního zástupce Rafaella Guariniella, který se případem dopingu ve slavném italském klubu zabýval již od roku 1998. Prokurátor pro obviněného lékaře navrhoval trest ve výši tří let a dvou měsíců, pro Girauda vězení na pětadvacet měsíců.

Lidský pokusný králík

Odsouzený lékař i po vynesení rozsudku trval na své nevině. "Byl jsem použit jako lidský pokusný králík, v soudním experimentu jsem byl pitván za živa," citovala jeho vyjádření italská agentura ANSA.

Agricola považuje za podstatné, že se proti němu nepostavil žádný z tehdejších fotbalistů Juventusu. "Důležité je, co si myslí hráči, a ti vědí, že se nic nestalo. Mám čisté svědomí, protože jsem nevinný," dodal.

Verdikt soudu potěšil výkonného ředitele Girauda, jenž rozsudek vnímá jako důkaz, že se turínský klub ničeho nesportovního nedopustil. "Když jsem byl osvobozen, byl osvobozen celý Juventus. Znamená to naši nevinu," prohlásil.

Vše odstartoval Zeman

Vyšetřování dopingových praktik v italském fotbale rozpoutal v roce 1998 český kouč Zdenek Zeman, tehdy ve službách AS Řím. Poukázal na muskulaturu některých hvězd Juventusu a vyslovil podezření, že je výsledkem užívání nedovolených látek.

Prokuratura se opírala mimo jiné o znalecký posudek profesora římské katolické univerzity Giuseppeho D'Onfria, který analyzoval krevní vzorky řady fotbalistů z tehdejší éry Juventusu. Na základě velkého kolísání zjištěných hodnot pak usoudil, že EPO užívalo minimálně deset hráčů včetně Alessandra del Piera, Didiera Deschampse, Paola Montera, Antonia Conteho a Alessia Tacchinardiho.

V době, kdy fotbalisté Juvetusu podle verdiktu soudu pod vedením lékaře systematicky dopovali, turínský klub získal tři italské tituly a v roce 1996 se radoval i z triumfu v Lize mistrů. V barvách "Staré dámy" nyní září i český záložník Pavel Nedvěd, jenž však do Juventusu přišel až v roce 2001 z Lazia Řím.

Reklama

Související témata: