Hlavní obsah

Čech může být potrestán za kritiku rozhodčího

LONDÝN

Českého brankáře Petra Čecha zřejmě čeká vysvětlování před anglickou fotbalovou asociací za jeho výroky vůči rozhodčímu Grahamu Pollovi. Ten řídil nedělní zápas mezi Arsenalem a Chelsea a od hráčů hostí si vysloužil kritiku po druhém gólu Thierry Henryho. Nejvíce mu nemohl přijít na jméno právě Čech, jehož Henry překonal po bleskově rozehraném přímém kopu.

Foto: Archiv

Petr Čech.

Článek

Hrála se 29. minuta zápasu na Higbury mezi Arsenalem a Chelsea, když měli domácí zahrávat přímý kop. Henry nelenil, a než si Chelsea stačila postavit zeď, falšovanou střelou zaskočil Čecha. Fotbalisté hostí se pak vrhli na rozhodčího Polla, který dle jejich mínění nedal k zahrání  pokyn.

"Věděli jsme o tom, že Henry se snaží trestňáky rychle rozehrávat. Byli jsme na to upozorněni, proto také tři naši hráči stáli u míče. Když se vraceli v klidu do zdi, zeptali se pro jistotu sudího pana Polla, jestli bude pískat. Odpověděl, že ano... A pak nepísknul. Nebýt jeho výroku, asi bychom vyhráli,"  vysvětloval Čech, že se nejednalo o jeho nepozornost.

Rozhodčí fanouškem Arsenalu?

Rozhodčí ale viděl situaci jinak. "Ptal jsem se Henryho, jestli chce čekat na postavení zdi. On velmi zdvořile odvětil, zda by mohl hrát rovnou. Tak jsem mu dal pokyn," vysvětloval Poll. "K zahrání přímého kopu není třeba hvizdu do píšťalky," dodal. Za pravdu mu dává i bývalý šéf sudích anglické ligy Phill Don. "Rozhodčí není povinen písknout do píšťalky, když chce nechat pokračovat ve hře. Může dát pokyn jen hlasem, nebo jen ukázat rukou," tvrdí.

"Pan rozhodčí je možná fanoušek Arsenalu," zavtipkoval Čech v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes. "Nebo možná měl jen zatmění mysli, těžko to vysvětlit," zůstává v českém brankáři hořkost. "Pokud bysme chtěli podat protest, bude tvrdit, že nikomu nesliboval písknout do píšťalky. Takže k čemu by to bylo? Ale musí mít špatné svědomí, to jsem si jistý," dodal.

Ačkoliv byla Čechova poznámka o fandění Arsenalu míněna v nadsázce, fotbalová asociace zřejmě jeho humor. Dnešní vydání deníku Daily Mail a další listy píší, že brankářův vtip "nebyl moudrý". BBC uvedla, že Čecha možná čeká za tato slova disciplinární řízení.

Wenger: Bylo to inteligentní využití pravidla

Trenér Chelsea José Mourinho odmítl na tiskové konferenci po zápase sudího Polla vůbec komentovat, aby neskončil před disciplinární komisí. Dal sice srozumitelně najevo, že gól neměl být uznán, ale s remízou byl nakonec zřejmě spokojen. "Když si odmyslíte druhý gól Arsenalu - jestli se to dá gólem vůbec nazvat - je třeba říct, že výsledek zápasu byl spravedlivý," nehledal výmluvy.

O kontroverzním gólu hodně debatovala také britská média. Podle listu The Sun jde o nestoudnost, jiné noviny ale akci nekritizují. The Guardian citoval trenéra Arsenalu Arséne Wengera, který přiznal, že s pravidlem, které takový kop umožňuje, sám nesouhlasí. Ocenil ovšem bleskové myšlení Henryho a kritizoval Čecha, že se nepřizpůsobil situaci. "Bylo to inteligentní využití pravidla. Brankář se musí přizpůsobit," řekl.

Reklama

Související témata: