Hlavní obsah

Lička povede fotbalisty Wisly Krakov

KRAKOV/OSTRAVA

Fotbalisté polského mistra Wisly Krakov konečně našli nového trenéra. Na lavičku týmu se postaví Werner Lička, který do dnešního dne vedl konkurenční Gornik Zabrze. Dlouhodobá jednání dospěla k definitivnímu konci v pondělí večer a někdejší Uhrinův asistent u české reprezentace bude představen jako nástupce kouče podzimního lídra polské ligy Henryka Kasperczaka.

Foto: PRÁVO

Werner Lička

Článek

Rošáda na lavičce nejbohatšího a nejsilnějšího klubu v zemi hýbe polským fotbalovým děním už měsíc. Wisla nemá na domácí scéně dlouhodobě žádnou konkurenci, ale Kaspeczakovi zlomil vaz krach v prvním kole Poháru UEFA, v němž tým ztroskotal na přemožiteli pražské Slavie z Tbilisi.

Renomovaného polského trenéra pak od vyhazovu neuchránila ani suverénní převaha v domácí soutěži, jejíž podzimní polovinu Wisla vyhrála před druhou Legií Varšava bez porážky a s náskokem osmi bodů. Klub důvody ukončení spolupráce oficiálně nevysvětlil. Kasperczakovi nejprve nabídl, že ke stávajícímu kontraktu bude připojen dodatek, že pokud se Wisla neprobojuje do příštího ročníku Ligy mistrů, trenér sám a bez náhrady odškodného skončí. Kouč to ale odmítl, stejně jako návrh na přeřazení na jiné pracovní místo.

Neúspěch na mezinárodním poli

Je veřejným tajemstvím, že majitele klubu Boguslawa Cupiala rozezlil neúspěch mužstva na mezinárodním poli. Zatímco v předkole Ligy mistrů podle předpokladů Wisla nestačila na Real Madrid (0:2, 1:3), vyřazení z Poháru UEFA nesl hlavní boss nelibě. Dinamo Tbilisi v Polsku prohrálo 3:4, zato v domácí odvetě favorita zaskočilo vítězstvím 3:1. Kasperczak žil v nejistotě už od konce září.

"Naše obranná činnost na mezinárodním poli nebyla dobrá. Dostali jsme dvanáct branek ve čtyřech zápasech, což je o čtyři góly více než za celý podzim v lize. Pokud chceme obstát v Evropě, musí se to zlepšit a osoba Wernera Ličky je příslibem," řekl před nedávnem nový prezident klubu Janusz Basalaj. "Lička odvedl velice dobrou práci v Zabrze, kde z odložených hráčů vybudoval slušně fungující celek," dodal.

Lička by měl Wislu převzít v nejbližších dnech. Vedení Zabrze mu vyšlo vstříc a v pondělí s ním už předčasně ukončilo smlouvu.

Reklama

Související témata: