Hlavní obsah

Anglie pobouřená výší pokuty za rasismus Španělů

LONDÝN

V Anglii se zvedla vlna protestů proti trestu pro Španělskou fotbalovou federaci za rasistické chování fanoušků při přípravném zápase obou týmů v Madridu. Mezinárodní fotbalová federace FIFA potrestala v pondělí španělský svaz pokutou 100 000 švýcarských franků (cca 2 milióny korun), Angličané toto rozhodnutí pokládají za nepřiměřené.

Foto: www.wsoccer.com

Ashley Cole (vlevo) čelil během utkání ve Španělsku rasistickým urážkám ze strany domácích fanoušků.

Článek

Deník Guardian se v úterý pozastavil nad tím, že pokuta pro Španěly je o polovinu menší, než nedávno inkasoval Kamerun za to, že nastoupil v nesprávné výstroji. Také připomněl , že Španělé dostali mírnější trest než anglická Fotbalová asociace (FA) za rasistické popěvky anglických fanoušků v zápase proti Turecku v roce 2003.

List The Daily Telegraph napsal, že ačkoli FA musí oficiálně dát najevo podporu rozhodnutí FIFA, ve vedení anglického fotbalu panuje úžas. The Sun označil rozhodnutí za ostudné. FA podle tisku očekávala "opravdový" trest.

Angličtí reprezentanti prohráli 17. listopadu na stadiónu Santiaga Bernabeua 0:1. Hráči černé pleti byli terčem skandování části fanoušků, kteří napodobovali zvuky opic a vydávali další znevažující pokřiky. Diváci doprovázeli rasistickými projevy prakticky každý kontakt Shauna Wrighta- Phillipse a Ashleyho Colea s míčem.

Pokuta je podle FIFA současně i postihem za obdobné projevy rasismu z utkání jednadvacítek, které se odehrálo o den dříve.

Cena poukázek na obědy

Předseda britské komise pro rasovou rovnoprávnost Trevor Phillips řekl, že "je hezké, že se FIFA na Vánoce probudila, ale je to naprosto směšná reakce. Dává to licenci fotbalovým svazům na celém světě, aby ignorovaly rasistické chování, a každý fanoušek si to uvědomí: 48000 liber je pro fotbalový svaz hodnota poukázek na obědy. Není to ani týdenní plat Thierryho Henryho."

Na rozdíl od rozhodně znějících proslovů zástupců FIFA podle Phillipse její rozhodnutí ukazuje, že ve skutečnosti není připravena proti rasismu zasáhnout. Stejný názor má i Piara Powar, který řídí anglickou organizaci Kick It Out bojující proti rasismu na stadionech. Hrozbu FIFA, že příště by byla proti Španělsku tvrdší, považují i další Angličané včetně zástupce hráčů za bezzubou.

Angličtí novináři poukázali na to, že ve vedení FA panoval po zveřejnění trestu úžas a zklamání. Upozornili na to, že v jejím oficiálním prohlášení k výroku se významně praví, že FA "musí" přijmout verdikt světové federace. Ubohá pokuta Španělům podle činovníků anglického svazu sotva někoho přesvědčí o pevném odhodlání bojovat proti rasismu ve fotbale.

Reklama

Související témata: