Hlavní obsah

Jarošík: Bylo to báječné, na trému jsem neměl čas

PRAHA

Úspěšnou premiéru v novém působišti má za sebou český fotbalista Jiří Jarošík. V sobotu poprvé oblékl dres Chelsea v soutěžním utkání, londýnský klub si v FA Cupu poradil se Scunthorpem a zvítězil 3:1. Přestože už od 8. minuty prohrával. Jarošík střídal v 68. minutě Didiera Drogbu a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, na trému neměl vůbec čas.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík mohl být se svým debutem v Chelsea spokojený - archivní foto.

Článek

S jakými pocity jste oblékal fotbalový dres slavné Chelsea ke svému prvnímu zápasu? Neměl jsem na nějaké zvláštní pocity čas. Všechno se seběhlo hrozně rychle. Z pátku na sobotu jsem ale nemohl pořádně dospat. Věděl jsem, že mne trenér José Mourinho nominoval k utkání a snad i na chvíli nastoupím. Ráno byl sraz, poté příprava na utkání, společný oběd a chvilku na to byl zápas.

Prosadí se Jiří Jarošík v Chelsea?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Když jsme přicházeli na trávník Stanford Bridge, uvědomil jsem si, jakou váhu a tradici má FA cup v Anglii. Na celek ze čtvrté divize přišlo přes čtyřicet tisíc diváků. Atmosféra byla fantastická, cítil jsem se v ní báječně.

Od osmé minuty jste ale prohrávali, to asi trenér Mourinho řádil... Vůbec ne! Bral utkání úplně v pohodě, on se nerozčiluje, je to Pan trenér. Bylo otázkou času, kdy vyrovnáme a otočíme skóre. O vítězství nikdo nepochyboval.

V Anglii není lehkých zápasů

Chelsea vyhrála 3:1, ale podle informací to nebyl lehký zápas... Nebyl, ale lehká v Anglii nejsou žádná utkání, alespoň tak mi to říkal Petr Čech. Pro Scunthorpe United to byl svátek. Na trávníku Chelsea nehrají každý den. Byl to takový zápas snů, jako když jsme přijeli na hřiště slavného soupeře se Spartou. Neměli co ztratit, chtěli se ukázat. My jsme se rozjížděli pomaleji, ale utkání jsme v pohodě zvládli.

Petr Čech nechytal, byl se alespoň podívat? Nehrálo víc fotbalistů ze základního kádru. Petr zůstal doma, je nachlazený.

Co jste prožíval v okamžiku, kdy na vás trenér ukázal, že půjdete hrát? Ve druhé půli jsme se rozcvičovali ve dvojicích asi po čtyřech minutách. Byli jsme na lavičce do pole jen čtyři. Neměl jsem čas na nějakou trému. Dostal jsem pokyn, abych se připravil, trenér mi ukázal na papíru naše rozestavení, kde mám hrát a koho mám hlídat při standardkách a šel jsem na trávník.

Diváci vám zatleskali? Ano, to je tady zvykem, byli báječní. Fotbal v Anglii má fantastickou atmosféru.

Dostal jste se rychle do hry? Na trávník jsem šel v 68. minutě místo Drogby. Postavil jsem se do středové řady, na levou vnitřní stranu. Rychle jsem se zahltil, protože mám pořád tréninkové manko a v Anglii musíte jezdit od okamžiku, kdy vstoupíte na hřiště. Brzy jsem se ale srovnal. Ke střele se nedostal

Podílel jste se na nějaké akci nebo dokonce střílel na bránu? Ke střele jsem se nedostal, ale kontaktů s míčem jsem měl hodně a založil jsem jednu nebo dvě naše rychlé akce. Máme vpředu hodně rychlé fotbalisty, ti proháněli nejen soupeřovu obranu, ale i nás ve druhé vlně.

První start a vítězství, užil jste si to? Víte, že ani ne? Všechno je tu rychlé. Asi mi to dojde až později, že jsem hrál za tak slavný klub a jsem jeho členem. Je to skvělé, ale plně mi to opravdu ještě nedošlo.

Byl s vámi trenér spokojený? On neplýtvá chválou, sám jsem měl dobrý pocit. Při mojí premiéře jsme vyhráli, to je fajn.

V Chelsea nejsou volná čísla

Hrál jste s číslem 27, to jste si vybral? Ono jich v Chelsea moc volných není. Chtěl jsem něco s dvojkou. Volná byla sedmadvacítka. Je mi sedmadvacet let a narodil jsem se sedmadvacátého. Věřím, že mi to číslo přinese štěstí.

S kým už jste se stihl o radost podělit? Mluvil jsem telefonicky s maminkou. Hledala na internetu on-line ze zápasu. Když něco našli, ještě jsme prohrávali, tak se trochu vyděsila, ale pak měla radost a blahopřála mi. Vy jste druhý člověk z Česka, se kterým po utkání telefonicky mluvím.

Jak budou vypadat vaše nejbližší hodiny a dny? V neděli máme volno, tak se chystám na vycházku z hotelu do Londýna. Doufám, že se tam neztratím. Na nedělní večer jsme si s Rusem Smertinem domluvili večeři. V pondělí mě čeká opět trénink a normální rytmus.

Řekl vám trenér, jestli nastoupíte ve středečním semifinále Ligového poháru proti Manchesteru United? To je ještě hodně daleko. Pochopitelně bych si rád zahrál zase alespoň pár minut, ale to už je soupeř jiného kalibru. Budu rád, když mě nominuje k utkání.

Kdy za vámi přiletí vaše přítelkyně Veronika? Tak to zatím vůbec nevím. Má spoustu zařizování v Praze i v Moskvě, odkud se stěhujeme. Snad to bude ještě tento týden. Zatím mi dělá společnost Petr Čech s manželkou a z ostatních spoluhráčů Smertin, s nímž se domluvím. Z ostatních jsem měl dobrý pocit. Všichni respektují, že jsem s angličtinou teprve na začátku. První týden v Chelsea byl skutečně báječný.

Reklama

Související témata: