Hlavní obsah

Di Canio má problémy kvůli fašistickému pozdravu

PRAHA

Kapitánovi fotbalistů Lazia Paolu di Caniovi hrozí trest za fašistický pozdrav, kterým s fanoušky oslavil svůj gól ve čtvrtečním derby s AS Řím. Jeho výstupem se začala zabývat disciplinární komise italské federace, která může šestatřicetiletému útočníkovi zastavit činnost. Zatím není jasné, jestli hráč půjde také k civilnímu soudu. Propagaci fašismu nicméně v Itálii zakazuje zákon.

Foto: Sport1.de

Italský fotbalista Lazia Řím Paolo Di Canio zdraví fašistickým pozdravem ultras svého klubu po gólu v římské derby.

Článek

Fotografie, na nichž je zachyceno Di Caniovo gesto, otiskly všechny velké italské deníky. Kontroverzní hráč, který má na ruce vytetovaný nápis Dux (Vůdce), sklidil za své počínání ostrou kritiku. "Svým chováním poškodil image svého klubu, který si jinak na hřišti plně zasloužil vítězství," uvedl sportovní ředitel AS Franco Baldini.

Po derby, v kterém Lazio zvítězilo 3:1, vypukly v okolí Olympijského stadionu divoké bitky. Policie musela proti fanouškům použít i slzný plyn. Podle některých hlasů rozdmýchal vášně právě Di Canio, ten se proti tomu však ohradil. "Jsem profesionál a politiku na stadion netahám. Slavil jsem gól a zdvihl ruku. To nemá s politikou nic společného," tvrdí hráč.

Di Canio se dočkal pochvaly z úst vnučky fašistického vůdce Benita Mussoliniho. "Krásný římský pozdrav, udělal mi velkou radost. Měla bych mu poslat děkovný dopis," prohlásila Alessandra Mussoliniová, která se angažuje v politice jako představitelka extrémní pravice. Jiní politici včetně ministra pro záležitosti Evropské unie Roka Buttiglioneho fotbalistu pokárali.

Di Canio byl v mladistvém věku příslušníkem tvrdého jádra příznivců Lazia, kteří často při zápasech skandují rasistická hesla a urážejí hráče tmavé pleti. Svým politickým smýšlením se nijak netají: v životopisu se přiznal, že ho fascinuje osobnost Benita Mussoliniho, který byl podle jeho názoru nepochopen.

Reklama

Související témata: