Hlavní obsah

Abramovič bude asi stíhán u švýcarského soudu

MOSKVA

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) podá u švýcarského soudu žalobu na gubernátora Čukotky a majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče. Bankéři totiž chtějí získat zpět více než 17 miliónů dolarů, které podle jejich názoru dluží firma Runicom SA. Tu údajně Abramovič skrytě ovládá.

Foto: chukotka.org

Ruský miliardář Roman Abramovič.

Článek

Z účtů firmy se podle právníků EBRD financovalo živobytí Abramoviče, zvláště platby za účty v hotelích, napsal ruský deník Ivestija. Deník Vedomosti doplnil, že o případu natočila britská BBC televizní dokument, který by se měl v programu stanice objevit ve čtvrtek. Film prý staví do špatného světla nejen milionáře, ale i šéfa ruské ropné společnosti Sibněfť Eugena Švidlera. Firma Runicom SA byla totiž v 90. letech největším majitelem ruské ropné firmy.

Banka SBS-Agro, která měla vůči EBRD závazky, přepustila evropské bance po ruské finanční krizi v roce 1998 právo nakládat s kreditní dohodou s Runicom SA ve výši 14 miliónů dolarů. Peníze EBRD ale nezískala a v roce 1999 podala žalobu o 58 milionů dolarů, tedy o částku včetně všech úroků a pokut.

Dokument BBC má přinést důkazy

V roce 2000 Runicom SA dosáhla u ruského soudu rozsudku, že její dluh byl splacen ještě před převodem pohledávky z SBS-Agro na EBRD. V lednu 2002 ale moskevská arbitráž přiznala EBRD u Runicom SA pohledávku 17,5 miliónu dolarů.

Bance to ale nepomohlo, Runicom SA o čtyři měsíce později zbankrotovala. V červenci loňského roku rozhovory obou stran o splacení dluhu skončily. Jegenij Tannenbaum, šéf společnosti Millhouse, která spravuje Abramovičův majetek, tehdy uvedl, že jeho finanční skupina se dluhy Runicom SA zabývat nehodlá.

Podle listu Vedomosti bude v dokumentu BBC uvedeno s odkazem na materiály EBRD, že Abramovič a Sibněfť fakticky Runicom SA ovládali a nesou odpovědnost za neuvážený vývod aktiv z ní. Švýcarská firma Runicom SA, jejímž šéfem byl Abramovič v roce 1998, totiž v pravý čas převedla peníze na účty gibraltarské firmy Runicom Ltd., která tehdy ovládala kontrolní podíl v Sibněfti. Runicom SA poté mohla zkrachovat.

Ve Švýcarsku to prý Abramovičovi neprojde

Spolupracovník EBRD listu Vedomosti anonymně řekl, že banka chce dovést spor do vítězného konce a nevyloučil, že soud se bude odehrávat ve Švýcarsku. "Možná si myslí, že se mu povede utéct do Ruska, ale ve Švýcarsku mu to neprojde," poznamenal bankéř. Podle švýcarských zákonů totiž může být volán k odpovědnosti i v nepřítomnosti člověk, který ovládal švýcarskou firmu tak, že ta nemůže splnit své závazky.

"Člověk, který utratil 50 miliónů liber za (fotbalový klub) Chelsea, by mohl najít 17,5 miliónu dolarů na dluhy. Pokud na to nehodlá přistoupit, znamená to, že jeho právní pozice je železobetonová," myslí si ale podle deníku Vedomosti bývalý náměstek úřadu ruské vlády Alexej Volin.

Reklama