Hlavní obsah

Rozhodčí přiznal manipulování zápasů v Německu

BERLÍN

Nečekaný zvrat nastal v aféře kolem německého fotbalového rozhodčího Roberta Hoyzera, který se přiznal k tomu, že manipuloval zápasy. Pětadvacetiletý sudí, jenž zpočátku jakoukoli vinu popíral, zároveň nabídl svou pomoc při vyšetřování největší aféry v německém fotbalu za uplynulých více než třicet let.

Článek

Hoyzer se ke svým hříchům přiznal se slzami v očích v kanceláři svého právního zástupce. "Obvinění, která proti mě byla vznesena, jsou zcela pravdivá. Hluboce lituji svého jednání a omlouvám se zástupcům německého svazu, mým kolegům rozhodčím a všem fotbalovým fanouškům," uvedl v prohlášení Hoyzer, jenž na listině rozhodčích figuroval od roku 2002.

Počínáním berlínského sudího se dnes rovněž začalo zabývat státní zastupitelství v německé metropoli. "Všechno, čeho jsem se dopustil a co vím, jsem zdokumentoval. Vyšetřovatelům i funkcionářům svazu jsem plně k dispozici," uvedl Hoyzer.

Televizní stanici N24 údajně řekl, že na ovlivňování výsledků se podílela řada dalších osob. Neuvedl však, zda šlo o jeho kolegy, hráče, funkcionáře nebo někoho jiného. Už ve středu se objevilo podezření, že Hoyzer spolupracoval s chorvatskou mafií.

Vydělal si pětimístné sumy

Mladý sudí sázel na zápasy s vysokými kurzy a později je řídil tak, aby dosáhl potřebného výsledku. Zmanipulování utkání mu prý vynášelo pětimístné sumy.

Na jeho podezřelé počínání upozornili čtyři další rozhodčí. Hoyzer pískal v druhé nejvyšší soutěži, nižších ligách a Německém poháru, v němž loni zařídil senzační porážku Hamburku s třetiligovým Paderbornem. Některé kluby se po propuknutí aféry začaly dožadovat anulování výsledků utkání, která řídil.

V Norimberku na viníka dokonce chystají žalobu u civilního soudu. "Tím, že jsme vypadli z poháru, jsme utrpěli finanční škodu. Pokud se všechno potvrdí, budeme se bránit," konstatoval sportovní ředitel klubu Martin Bader.

Špatná reklama před MS

Němci se nyní obávají, že aféra poškodí jejich pověst před mistrovstvím světa, které příští rok uspořádají. Šéf komise rozhodčích Volker Roth byl dnešním zvratem v případu šokován. "Vůbec jsme nečekali, že by se něco takového mohlo stát. To se nedá omluvit. Musíme rozhodčí vyzvat, aby zachovali rozvahu a nereagovali přehnaně," uvedl bývalý mezinárodní sudí Roth, který se dnes na krizové schůzce sešel s 44 arbitry z první a druhé ligy.

Na ní jim oznámil, že se změní pravidla v nasazování rozhodčích. Místo dosavadních čtyř dnů před zápasem se o své nominaci dozvědí o polovinu později. Roth si od toho slibuje, že tak zabrání dalším případným machinacím. Svaz se chce víc věnovat posuzování výkonů sudích. Všech 44 na dnešní schůzce přísahalo, že se nikdy ničeho podobného jako Hoyzer nedopustili ani nedopustí.

Naposledy německý fotbal očernila korupce v roce 1971, kdy svaz rozdal tresty 53 hráčům ze sedmi klubů, některým dokonce ve fotbale vyměřil doživotní zákaz.

Reklama

Související témata: