Hlavní obsah

Kadlec je ve Fenerbahce nadšený z fanoušků i nové šance hrát o Ligu mistrů

Istanbul/Praha

Vyprodané stadióny a padesátitisícová návštěva i na přípravný zápas. Fotbalový obránce Michal Kadlec na nové štaci ve Fenerbahce Istanbul rád přivyká novým pořádkům a prý se jen utvrzuje v tom, že přestup z bundesligového Leverkusenu byl dobrou volbou. V nedělním přípravném utkání proti ázerbájdžánskému Lenkoranu se Kadlec navíc blýskl i premiérovou brankou v dresu "Feneru".

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

"Takže zatím si není na co stěžovat. Všechno klape na jedničku," pochvaloval si v rozhovoru s ČTK Kadlec. Když do Fenerbahce přicházel, těšil se na nové výzvy a právě také bouřlivou kulisu v podání pověstných horkokrevných fandů. A už hned testovací zápasy Kadlece nadchly.

"Hráli jsme přáteláky proti jednomu druholigovému tureckému klubu a celý stadión zaplnili naši fandové. Podobné to bylo i v Lenkoranu, kde jich dorazilo asi sedm tisíc. Kam se Fenerbahce pohne, tam je šílenství. Na letištích, při trénincích. Prostě blázinec, ale pokaždé také fantastická kulisa," vyprávěl Kadlec.

Těší ho i to, že už proti Lenkoranu dokázal skórovat. V neděli se prosadil ve čtvrté minutě a k nadšení fanoušků nastartoval tým k jasné výhře 4:0. "Jde o přípravný zápas, ale každý gól potěší. A zvlášť obránce, který se jinak do zakončení moc nedostane. Pro mě to je prostě takový bonus," řekl Kadlec.

Stadión bude znovu praskat ve švech

Pro osmadvacetiletého zadáka bude velkým zážitkem také středeční duel proti PSV Eindhoven. Fenerbahce nizozemského soka přivítá ve své domácí aréně a padesátitisícový stadión Sükrüho Saracoglua bude praskat ve švech.

"Už týden je vyprodáno, je zbytečné cokoliv dodávat. Nemůžu se té nádherné atmosféry dočkat. Kluci v týmu říkali, že to bude proti předchozím přátelákům ještě o něčem jiném. Je znát, že Fenerbahce je velkoklub a ne náhodou má asi 25 miliónů fanoušků po celém světě," uvedl Kadlec. V modrožlutě pruhovaném dresu však také vnímá všeobecné velké očekávání po úspěšných výsledcích.

"Pro nás je povinností vyhrávat i ty přátelské zápasy, to jsem si uvědomil hodně rychle. Když máte takovou podporu, není možné ani na vteřinu polevit. Lidi vás ženou, chtějí jen vítězství. A člověk samozřejmě cítí velkou odpovědnost. A také to, že se každý soupeř na nás touží vytáhnout," líčil Kadlec, který do týmu úřadujících tureckých vicemistrů zamířil po pěti letech strávených v Leverkusenu.

Proniknou do hlavní fáze Ligy mistrů?

Pro Kadlece je dalším velkým bonusem i to, že Fenerbahce nakonec může startovat v předkole Ligy mistrů, byť UEFA původně klub vyřadila kvůli údajné korupční kauze ze sezóny 2010/11. Sportovní arbitráž CAS však minulý týden rozhodnutí zvrátila a Fenerbahce příští týden vstoupí do 3. předkola soutěže v duelu proti Salcburku.

"Byli jsme na soustředění, chystali se na představení nových dresů a najednou přišel spoluhráč Emre, že nás z pohárů nakonec nevyhodili... Všichni byli strašně šťastní, pro klub je to bomba. Smiřovali jsme se s tím, že jsme bez Ligy mistrů, a najednou se to tak hezky otočilo," radoval se Kadlec. "Na poslední chvíli se sice musela překopávat celá příprava, ale to nikdo neřešil. Hlavní je, abychom se dostali do základní skupiny. Hned jsem tady poznal, že tým máme hodně kvalitní. Pevně věřím, že to zvládneme," přál si Kadlec.

Reklama

Související témata: