Hlavní obsah

Německá policie zatkla fotbalového rozhodčího Hoyzera

PRAHA

Rozhodčího Roberta Hoyzera, který rozpoutal skandál se zmanipulovanými zápasy v německém fotbalu, v sobotu zatkla policie. Berlínská prokuratura už ve čtvrtek vydala na pětadvacetiletého sudího zatykač a policisté v sobotu hlavního aktéra rozsáhlé aféry zadrželi.

Článek

Státní zastupitelství nařídilo vzít Hoyzera do vazby kvůli podezření, že se dopustil více podvodů, než se dosud zdálo. Na popud sázkařského gangu podle nových zjištění údajně ovlivňoval výsledky už před rokem 2004, k němuž se vázalo dosavadní vyšetřování.

Hoyzer se přiznal ke zmanipulování čtyř zápasů, které mu prý vyneslo 67 tisíc eur a plazmovou televizi. Během vyšetřování se však ukázalo, že by mohl mít na svědomí nejméně osm podvodů. Proto státní zástupce vydal zatykač, aby se Hoyzer nemohl pokusit o útěk.

V souvislosti se skandálem je vyšetřováno celkem 25 osob. Ve vazbě jsou už dva týdny tři muži podezřelí z toho, že si objednávali u rozhodčích výsledky zápasů, na které pak sázeli. Takto údajně ovlivnili nejméně deset utkání.

Hoyzer měl verbovat další rozhodčí

V německých médiích se dnes objevily zprávy, že Hoyzer měl od sázkařského gangu slíbeno deset tisíc eur za každého rozhodčího, kterého "naverbuje" do služeb chorvatských mafiánů. Prémie za získání hráče v druhé lize byla poloviční.

Někteří Hoyzerovi kolegové už dříve přiznali, že je oslovil, ale podle svých slov účast na podvodech odmítli. Podle internetové verze magazínu Focus však u některého sudího uspěl a obětí podvodníků se prý stal dokonce zápas Poháru UEFA.

Sám Hoyzer pískal pouze v Německém poháru, druhé lize a nižších soutěžích. Ve čtvrtek mu disciplinární komise formálně zastavila činnost, jeho další účinkování v německém fotbalu je prakticky vyloučeno.

Reklama

Související témata: