Hlavní obsah

Kanonýr Mintál chce získat Zlatou kopačku

PRAHA

Možná překvapivého lídra má střelecká tabulka německé fotbalové bundesligy. Na špici nejsou jména jako Makaay, Klose nebo Ailton, ty všechny nechal za sebou slovenský reprezentant Marek Mintál. Ve dvaadvaceti kolech dokázal nastřílet sedmadvacetiletý útočník soupeřům 17 branek.

Foto: FC Norimberk

Slovenský fotbalista Marek Mintál

Článek

Nejlepší slovenský fotbalista loňského roku se podle svých slov chce poprat i o Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra Evropy. Na vedoucí duo Henry - Montella ztrácí jen čtyři body (dva góly).

Mintál se narodil 2. září 1977 a do velkého fotbalu nakoukl v dresu Žiliny. MŠK Žilina v roce 2002 získal mistrovský titul, o svém prvenství rozhodl už čtyři kola před koncem soutěže. Velkou měrou k tomu přispěl i Mintál, který se s 21 přesnými zásahy stal nejlepším kanonýrem soutěže. Střelecká produktivita jej vynesla na šesté místo ankety o nejlepšího slovenského fotbalistu sezóny.

Stane se Marek Mintál nejlepším kanonýrem fotbalové Evropy?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Žilině se povedlo o rok později obhájit titul. V dramatickém předposledním kole na hřišti bratislavského Slovanu dlouho prohrávali 0:1, pak v 70. minutě srovnal Varadin a v nastaveném čase Mintál pečetil zisk titulu. Mintál opět vyhrál střeleckou soutěž slovenské ligy a v anketě o nejlepšího slovenského fotbalistu poskočil na třetí příčku.

Výborné výkony neunikly pozornosti zvědů z věhlasnějších evropských lig a žilinského kanonýra získal 1. FC Norimberk. Podle informací deníku Šport stál Mintál 20 miliónů korun. Útočník věřil, že se dokáže v Německu prosadit. "Základní představu o mužstvu mám. Jsou tam dva Češi Nikl a Jarolím, znám i trenéra Wolfa. Je mi jasné, že se budu muset přizpůsobit v tvrdosti a agresivitě," mínil tenkrát Mintál.

Mintál zaměstnavatele nezklamal

Norimberk spadl do druhé nejvyšší německé soutěže a vedení tradičního klubu věřilo, že slovenská posila bude tím správným vůdcem na cestě zpět do bundesligy. Mintál svého zaměstnavatele nezklamal. V 31 zápasech nastřílel 18 gólů a pomohl Norimberku k bleskovému návratu mezi elitu.

Norimberk se v sezóně 2004/05 nekrčí po návratu na chvostu osmnáctičlenné soutěže. Je třináctý a hlavní zásluhu na tom má slovenský útočník. Ze 37 branek Norimberku Mintál vstřelil 17, na další tři přihrál. V celé soutěži není úspěšnějšího kanonýra.

Pohoda z Německa se promítla i do hlasování v anketě o nejlepšího slovenského fotbalistu roku, kterou Mintál s přehledem vyhrál. Útočník Norimberku dostal v hlasování novinářů a trenérů 387 bodů a porazil klubového spoluhráče Róberta Vitteka.

Naštíplé žebro Mintála nezastavilo

Uznání zaslouží i zarputilost forvarda Norimberku, který si například počátkem října v kvalifikačním utkání o MS Slovenska s Lotyšskem naštípl žebro. Přes bolestivé zranění Mintál nastoupil hned v následujícím 8. kole a brankou pomohl deklasovat Freiburg 3:0.

I na jaře pokračuje Slovák v barvách Norimberka ve skvělých výkonech. V posledních dvou kolech nastřílel tři branky a se 17 přesnými trefami vede střeleckou tabulku bundesligy. Výborné výkony mu vynesly i nominaci pro charitativní utkání hvězd, ve kterém se utkala německá reprezentace s výběrem hvězd německé nejvyšší soutěže.

Zápas, který v Gelsenkirchenu vynesl zhruba čtyři milióny eur na pomoc obětem zemětřesení a ničivých vln cunami, skončil 2:2. Konečnou podobu dal výsledku právě slovenský ranař, když v 50. minutě srovnával na 2:2.

V rozhovoru pro klubové stránky Mintál řekl, že by rád získal Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského kanonýra. Zatím to není nemožný sen. Za 17 branek má na Slovák svém kontě 34 bodů a má čtyřbodovou ztrátu na Thierry Henryho z Arsenalu a Vincenza Montellu z AS Řím. Bundesliga má stejně jako anglická Premier league a italská Serie A koeficient 2 bodů za vstřelenou branku. A Marek Mintál by rád potvrdil, že dokáže být kanonýrem jakékoliv soutěže, ve které nastoupí.

Marek Mintál
Narozen:2. září 1977
Výška / váha:183 cm / 78 kg
Stav:ženatý, manželka Kateřina
Číslo dresu:11
Zájmy:Hokej, tenis, formule 1

Reklama

Související témata: