Hlavní obsah

Heinz už je zpátky v Mönchengladbachu

PRAHA

Reprezentační fotbalový útočník Marek Heinz do Sparty na jaře nepřijde a musel se vrátit do Mönchengladbachu. Jeho příchodu, byť i jako amatéra, zabránila údajně obava mateřského klubu o investované peníze a také německá fotbalová legislativa. Podle ní smí hráč v jedné sezóně, tedy mezi 1. červencem 2004 a 30. červnem 2005, přestoupit pouze dvakrát.

Foto: archiv

Marek Heinz

Článek

Heinz přestoupil loni v srpnu z Ostravy do Mönchengladbachu za dva milióny eur. To znamená, že měl ve zmíněném období mateřský klub Baník Ostrava a ten změnil na Borussii Mönchengladbach.

Nastoupí ještě letos Heinz v bundeslize?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Nechtějí riskovat

Podle německého zdroje, pokud by byl nyní reamaterizován, šel by do Sparty na přestup. To by pořád ještě šlo, vzhledem k tomu, že české "amatérské" přestupové okno je otevřené do 6. dubna. Tím by na něj ale Mönchengladbach ztratil nárok. Problém tedy vznikl kolem jeho letního návratu do Borussie.

Jednalo by se o další přestup a hráč by se mohl například rozhodnout pro jinou variantu než návrat do Mönchengladbachu. Tím by německý klub přišel o zmíněné dva milióny eur, což vedení klubu nechtělo riskovat. "Naším zájmem je se k jednání o Markově přestupu do Sparty vrátit znovu v létě," řekl pro sparťanské internetové stránky viceprezident klubu Daniel Křetínský.

Musí vydržet

S hráčem je podle informací Práva Sparta dohodnutá i na této variantě. Heinz, který s největší pravděpodobností neodehraje na jaře v bundeslize ani minutu, bude v létě nepochybně levnější. I tuto možnost zástupci obou klubů prý už probírali a dohoda o letním přestupu je podle našeho zdroje reálná. Ani Mönchengladbach, ale ani Sparta se však zatím nechtějí k této otázce konkrétně vyjadřovat, protože na jednání je dost velký časový prostor.

"Nic nenadělám, musím poslechnout. O místo v mužstvu se chci porvat, i když mě trenér Advocaat přeřadil do rezervy," posteskl si sedmadvacetiletý pokořitel německé reprezentace na EURO 2004. Popřel však, že by někdy prohlásil do novin, že do Německa loni v létě nechtěl. Tento výrok měl být údajně pro trenéra Dicka Advocaata záminkou pro Heinzovo přeřazení do rezervy. O tom, že by ho vzal zpět do prvního mužstva, prý Advocaat zatím nechce ani slyšet. Pouze mu umožní s prvním mužstvem trénovat.

Heinz: Musím poslouchat

"Zpočátku to vypadalo dobře. Po Novém roce se ale vše začalo hroutit. Rozhodně jsem se nebál konkurence, i když přišel Brazilec Elber. S trenérem jsme nenašli společnou řeč, ale já musím poslouchat. Nezbývá mi než to do konce sezóny vydržet. Jsem si vědom, že mohu přijít o nominační pozvánky do reprezentace, když nebudu hrát," řekl před časem Právu. To už se stalo, na kvalifikační dvojzápas s Finskem a v Andoře jej kouč Brückner nenominoval.

Reklama

Související témata: