Hlavní obsah

Kouč Ahlenu Straka: Znovu přede mnou stojí velká výzva

PRAHA

Přesně před rokem přišel fotbalový trenér František Straka tahat ze svízelné situace pražskou Spartu, teď má svérázný kouč spasit ve druhé německé lize o záchranu bojující Ahlen. "Znovu přede mnou stojí velká výzva, ale jinak se tato angažmá srovnávat nedají. Pevně věřím v to, že i v Ahlenu budu mít úspěchy. Teď ovšem nemyslím na nic jiného než na záchranu," upozornil Straka.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Straka

Článek

Ten se vlády v německém klubu ujal před dvěma týdny a po dvou odehraných zápasech má bilanci jedné výhry a jedné porážky. Před týdnem se Straka mohl radovat z výhry nad exligovou Chotěbuzí, v pátek musel strávit smolnou prohru v Burghausenu, kde jeho tým inkasoval až v úplném závěru.

Loni Straka Spartu vytáhl po nástupu do funkce ze čtvrtého místa na druhé. Vyhrál český pohár, dovedl tým do vytoužené Ligy mistrů a nakonec mu od nečekaného prosincového vyhazovu nepomohlo ani to, že po podzimní části ligy se Spartou nastřádal devítibodový náskok na druhé Teplice, jeho bývalý klub.

Odvolání zvedlo vlnu emocí, ale teď je už Straka nad věcí. "Tohle je pro mě už minulost. Dívám se jen dopředu," řekl ČTK šestačtyřicetiletý Straka, který se o víkendu v Praze účastní recertifikačního kurzu, na jehož konci v neděli získá nejvyšší profi-licenci UEFA.

Straka bez práce dlouho nezůstal

Straka bez práce dlouho nezůstal, nabídka z Německa mu přišla vhod. "Angažmá v Ahlenu mi pomůže zapomenout na to, co se kolem mě nedávno dělo," prohlásil Straka, který byl po odvolání ze Sparty také nařčen z toho, že užívá kokain. "Je mnohem lepší pracovat, než sedět doma a pořád se přehrabovat v tom, co bylo. Potřebuju být ve fotbalovém dění, to je moje droga. Svět se Strakovým koncem ve Spartě nepadá," líčil bývalý reprezentační obránce.

Netají to, že se v Ahlenu musel uskromnit. Prostředí milionářské Sparty, která pravidelně startuje v prestižní Lize mistrů, se s podmínkami v provinčním druholigovém klubu srovnat vůbec nedá. "Je to velký skok," potvrdil Straka. "Ale mně to nevadí. Jsem moc rád, že si v Ahlenu vybrali zrovna mě, trenérů na světě bez práce je moc. A já tohle angažmá vítám také proto, že se zviditelním v německém fotbale. Je to takový odrazový můstek," mínil.

Jeho Ahlen ovšem není v jednoduché pozici. Tým je na předposlední pozici, i když na dohled jednoho bodu má hned tři týmy. Straka zatím nepropadá panice. "Nejsme na tom nijak dobře, ke spokojenosti je hodně, hodně daleko. Ovšem v Ahlenu jsou lidi, kteří pro záchranu udělají všechno. Včetně mě. Ale čeká nás zatraceně hodně práce," prohlásil Straka.

Na rozkoukání nebyl čas

V novém působišti neměl na rozkoukání žádný čas. Podobně jako loni, když z Teplic přicházel do Sparty se také v Ahlenu učí za pochodu. "Ten tým pořád teprve poznávám, je to všechno hodně hektické," pokyvoval Straka hlavou. "Máme tady cizineckou kolonii, je těžké se hned vyznat v charakterech. Ale tohle všechno pro mě jsou obrovské zkušenosti. V budoucnu se mi to bude hodit," uvažoval Straka.

Lituje, že po příchodu do Ahlenu a vypršení přestupního termínu neměl možnost zasáhnout do složení hráčského kádru. "Ten tým je přestárlý. A také mě mrzí, že jsem neměl možnost s mančaftem udělat zimní přípravu. Fyzický deficit tam je velmi znát," přitakal Straka.

Přestože by se z Ahlenu v budoucnu rád vyšvihl do vyšších fotbalových sfér, nechce předjímat, co s ním bude po skončení letošní sezóny. Právě v tu chvíli skončí i jeho smlouva v Ahlenu. Její součástí je však i možnost opce a prodloužení kontraktu. "Co bude v létě? To se teprve ukáže a mě to ani v tuto chvíli nezajímá. Momentálně se starám jen o to, abychom s Ahlenem nespadli z ligy," zdůraznil Straka.

Reklama

Související témata: