Hlavní obsah

Skandál v Itálii, na Laziu vlály vlajky s hákovými kříži

PRAHA

Nejvyšší italské soutěži hrozí další skandál. Po odehraném 30. kole Serie A nejsou tématem diskusí fotbalové výkony či výsledky, ale jednání fanoušků v Římě. Během utkání domácího Lazia s ASC Livorno (3:1) mávali radikální domácí "tiffosi" vlajkami s fašistickou tématikou.

Foto: Sport1.de

Italský fotbalista Lazia Řím Paolo Di Canio zdraví fašistickým pozdravem ultras svého klubu po gólu v římské derby - archivní foto.

Článek

Stadiónem v Římě vlály zástavy s hákovými kříži, na některých byly slogany vyjadřující podporu a obdiv fašistickému diktátorovi Benitu Mussolinimu. Tato hesla také radikálové hlasitě skandovali.

Mimo to byly k vidění transparenty se symboly SS a nápisem "Řím je fašistický". Dokonce minuta ticha na počest zemřelého papeže Jana Pavla II. byla přerušena fašistickými pokřiky a pozdravy "Ducemu" Mussolinimu.

Řím se dostal do komplikací ohledně podpory fašismu už v lednu. Tehdy při derby s AS Řím kapitán Lazia Paolo DiCanio po svém gólu přiběhl k sektoru domácích ultras se zdviženou pravicí - fašistickým symbolem z druhé světové války.

Di Canio byl v mladistvém věku příslušníkem tvrdého jádra příznivců Lazia, kteří často při zápasech skandují rasistická hesla a urážejí hráče tmavé pleti. Svým politickým smýšlením se nijak netají: v životopisu se přiznal, že ho fascinuje osobnost Benita Mussoliniho, který byl podle jeho názoru nepochopen.

Reklama

Související témata: