Hlavní obsah

Lokvence těší, že konečně nebude hrát o záchranu

MOST

Zatím jen na skok se zastavil ve svém novém působišti fotbalový útočník Vratislav Lokvenc. Čerstvou posilu Salcburku ale i během jediného dne pohltila atmosféra v klubu, který chce v příštích letech ovládnout nejen dění v rakouském fotbalu, ale také v evropských pohárech. A právě na kanonýra české reprezentace bude vedení hodně spoléhat.

Foto: archiv

Vratislav Lokvenc

Článek

"Salcburk má velké cíle, hlavně kvůli tomu jsem tam šel," řekl Lokvenc v úterý novinářům v Mostě, kam si přijel zahrát na exhibici pořádanou Nadací fotbalových internacionálů. "Nový majitel do klubu vložil nemalé prostředky a bude chtít hrát nahoře. Hlavní pak bude vybojovat nějaký evropský pohár," uvedl Lokvenc, jehož spoluhráčem bude i český záložník Patrik Ježek.

Jednatřicetiletý vytáhlý útočník si na předchozích bundesligových štacích na týmové úspěchy musel nechat zajít chuť. S Kaiserslauternem většinou bojoval ve druhé polovině tabulky, po loňském přestupu do Bochumi dokonce musel strávit sestup. V Rakousku má být všechno jinak. "Už mě nebavilo pořád se jen prát o záchranu, bere to spoustu psychických sil. Proto jsem rád zvolil nabídku Salcburku," řekl rodák z Náchoda.

'Mateschitz je hodně vysmátej člověk'

V pondělí si Lokvenc na pár hodin odskočil do nového působiště na oficiální představení nových posil a nestačil zírat. Rakouský miliardář Dietrich Mateschitz, který po vstupu do klubu přilákal hned čtrnáct posil a navíc se ohlíží i po slavném Portugalci Luisi Figovi, připravil pompézní uvítací akci. "Bylo to fakt veliké. Pan Mateschitz je sympaťák, takový starší pán a hlavně hodně vysmátej člověk," líčil Lokvenc.

Mateschitz, majitel firmy Red Bull, poslal do Vídně pro tamní novináře letadlo Douglas DC 6, jímž cestoval i bývalý jugoslávský vůdce Tito. Žurnalisté hned po přistání v salcburském hangáru Red Bull prošli i špalírem salcburských hráčů, zámožný šéf klubu se pak ve svém muzeu na letišti pochlubil mimo jiné i monoposty své stáje z formule 1. "To přivítání bylo velkolepé. A určitě to bude odpovídat těm ambicím, které teď klub má," dodala bývalá opora Hradce Králové či pražské Sparty.

Fotbalisté Salcburku pod vedením Kurta Jary, který Lokvence výborně zná ze společného působení v Kaiserslauternu, zahájili přípravu už v pondělí. Lokvenc dostal výjimku a k týmu se připojí až příští úterý kvůli tomu, že ještě minulou středu hrál zápas kvalifikace o mistrovství světa proti Makedonii.

"Ještě mám týden volna, to je fakt perfektní," posteskl si Lokvenc nad letošní krátkou dovolenou. Až dorazí do Salcburku, začne bojovat o své místo v sestavě. Ví, že v konkurenci mnoha dalších nových hráčů nebude mít snadnou pozici. "Ale tohle mi jenom prospěje, konkurence tam musí být. Ale snad mě jen na lavičku nekupovali," řekl Lokvenc.

Reklama

Související témata: