Hlavní obsah

Petr Čech novou smlouvu zatím nepodepsal

Po krátké dovolené je opět v plném zápřahu český gólman londýnské Chelsea Petr Čech. Volný čas trávil hlavně s rodinou, plnil i studijní povinnosti. Teď už se ale naplno věnuje přípravě na nový ročník Premier League, ve které bude Chelsea obhajovat mistrovský titul. "Počítám s tím, že to bude těžší," řekl gólman v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Jak jste si užil dovolenou a kde jste ji trávil? Nejdřív jsme byli doma v Čechách a pak jsme s manželkou odjeli na Martinik. Bezvadně jsem si tam odpočinul a byl jsem připravený naskočit do přípravy.

Jste ten typ, který při dovolené jen lenoší? Právě že ne. Ležet celé dny na pláži by mě nebavilo. S Martinou jsme si zašli párkrát na tenis, jednou jsem tam hrál i golf. A taky jsme hodně plavali v moři. Moc se nám tam líbilo.

Nepřivítal byste ještě pár dní volna navíc? Dva tři dny by určitě neškodily, ale na druhou stranu to byla moje první dovolená delší než pět dní. A musím přiznat, že ke konci už mi začal fotbal trošku chybět.

Stihl jste během volna některé věci, na které nemáte v sezóně čas? Byl jsem hlavně s rodinou. Poseděli jsme při grilování, popovídali jsme si. Do toho jsem musel dodělávat školu a ještě jsme připravovali akci Chelsea v Praze, takže program byl dost nabitý.

Když už jste nakousl školu, zvládl jste dokončit všechno, co jste chtěl? Na sportovním gymnáziu v Plzni jsem ukončil druhé pololetí čtvrťáku. Teď se můžu připravovat na maturitu, kterou bych chtěl udělat v září, ale přesný termín ještě není daný. Věřím, že to zvládnu a všechno se stihnu naučit.

Z čeho budete maturovat? Z angličtiny, němčiny, češtiny a základů společenských věd.

Musel jste se i při dovolené krotit v jídle, nebo s přibíráním nemáte problémy? Že bych se od rána do večera mohl cpát jen tím, čím chci, tak to zrovna ne. Ale já v tom horku dokonce kilo shodil.

Existuje v Chelsea na začátku přípravy také vážení? Ne. Spoléhají, že jsme všichni profesionálové a víme, co si můžeme dovolit. Prošli jsme jen důkladnými lékařskými testy. Ale kdyby měl někdo nadváhu, asi by se to nějakým způsobem řešilo.

Jaká panovala nálada na prvním tréninku? Velmi dobrá. Na všech bylo vidět, že jsou odpočati a připraveni makat nadoraz.

Co vám na uvítanou řekl trenér José Mourinho? Po zdravotních testech jsme odjeli na hotel, kde nás seznámil s průběhem přípravy. Hovořil také o tom, co od nás očekává, ale to si každý uvědomuje, takže moc dlouho mluvit nemusel. Znovu máme nejvyšší ambice a cíl je hrát co nejlíp ve všech soutěžích. I když je jasné, že obhajovat nějaké vydobyté pozice je vždycky těžší.

Promluvil k vám i ruský majitel klubu Roman Abramovič? Zatím ne, protože je pracovně někde mimo Anglii. Ale až se vrátí, tak se u mužstva určitě objeví.

Jsou všichni hráči zdravotně v pořádku? Ano. I to je zatím velké plus přípravy, nikdo se nezranil. Naplno trénuje i kapitán John Terry, který se v závěru sezóny podrobil operaci s palcem u nohy. Já měl trošku problémy s ramenem, ale lepší se to. Po každém tréninku navíc chodím k masérům a nijak zvlášť mě to v přípravě neomezuje.

Můžete prozradit, jak probíhá příprava? Je v něčem speciální? Je náročná jako všude jinde. Trénujeme dvoufázově v Cobhamu a všichni makají na sto procent, abychom tu dřinu v sezóně zúročili. Hodně běháme, ale všechno děláme s míčem. Přípravu pod Mourinhem jsem zažil už vloni a letos je hodně podobná. Fotbal mi teď zabere skoro všechen čas.

Takže si vás manželka moc neužije... Martina tady se mnou ani od začátku přípravy nebyla. Přijela až teď v pondělí a o víkendu se vrací do Čech, protože 19. července odlétáme s Chelsea na dva týdny do USA. Budeme hrát v Bostonu, Washingtonu a New Jersey, z toho dvakrát s AC Milán.

Jak do mužstva zapadl španělský obránce Del Horno, který přišel z Bilbaa? Mančaft ho přijal dobře. Fotbalista je to kvalitní a trenér určitě věděl, proč ho sem bere. Zatím je jeho jediným handicapem, že nemluví anglicky. Ale nějaká slovíčka už začal chytat. Je to stejné, jako vloni s Portugalcem Carvalhem.

Staronovou posilou je i Argentinec Crespo, který se do Chelsea vrátil po ročním hostování v AC Milán... V pondělí s námi trénoval poprvé. Pořád je to stejně kvalitní útočník jako v době, kdy ho Chelsea kupovala. Dokazoval to i v Miláně.

Crespo se ale zpátky do Chelsea moc nehrnul, chtěl zůstat v Itálii. Povolal ho klub kvůli odchodu Kežmana do Atlétika Madrid? Nevím, jestli je to nějaká náhrada, ale v první řadě posila. Z hostování v Aston Ville se vrátil i Carlton Cole, takže tu máme další dva kvalitní útočníky.

Váš trenér se nechal slyšet, že mužstvo příliš posilovat nepotřebuje. Souhlasíte s tím? Myslím, že to tak je. Minulou sezónu jsme si na sebe zvykli a mužstvo bylo pouze vhodně doplněno.

Vy jste v minulé sezóně v dresu Chelsea zářil. Jste nyní připraven, že o svou pozici budete muset znovu bojovat?To je jasné. Čeká to každého a já nebudu výjimkou.

V anglických novinách se objevila zpráva, že jste v klubu podepsal novou vylepšenou smlouvu. Můžete to potvrdit? Nic jsem zatím nepodepsal. Jednání jsou plně v kompetenci agentury Sport Invest, která mě zastupuje. S klubem je vedou Viktor Kolář s Pavlem Zíkou a pokud vím, tak pořád probíhají.

Jak se vám žije v Londýně po teroristických útocích v minulém týdnu? My bydlíme mimo centrum, takže v našem životě se toho zase tolik nezměnilo. Ale kdybych jezdil denně metrem z King's Cross, kde to bouchlo, asi bych všechno snášel daleko hůř. Stala se obrovská tragédie, ale život musí jít dál. Všechno se začíná vracet do normálu.

Co říkáte na fakt, že Londýn vyhrál boj o pořadatelství olympijských her v roce 2012? Volbu jsme sledovali, ale já nejsem Brit, takže to pro mě až tolik neznamená. Navíc netuším, jestli tady ještě v té době budu. Ve fotbale se může stát všechno.

Reklama

Související témata: