Hlavní obsah

Jankulovski: Za týden bych mohl hrát zápas

Po zranění lýtkové kosti český fotbalový reprezentant Marek Jankulovski už běhá i kope do míče, přestože má stále lékařský dozor. Během dvouměsíční přestávky mu dodávala sílu vidina uzdravení i to, že bude hrát za AC Milán. A jak Marek přiznává v rozhovoru pro deník Právo, očekávají s manželkou Janou každým dnem přírůstek do rodiny. "Co to bude ale neprozradím," řekl.

Foto: archiv

Marek Jankulovski

Článek

Jak probíhá rekonvalescence zlomené lýtkové kosti? Všechno jde podle plánu, z toho mám velkou radost. Trénuji v Miláně, už normálně běhám po trávníku pod dohledem asistenta trenéra a maséra, mám samozřejmě i lékařský dozor. V odpolední fázi už dokonce kopu do míče.

Co pro vás bylo v průběhu léčení nejhorší? Ani ne bolest, ale ta délka. Skoro dva měsíce jsem čekal, než budu moci normálně běhat po trávníku a pak kopat do míče. Úlevu mi přineslo, když jsem mohl běhat alespoň v písku. Strašně se to vleklo, dny neutíkaly, ten stereotyp byl hrozný, ale vidina uzdravení a toho, že budu hrát za AC Milán, mi dávala sílu. Moc mi pomáhá také rodina.

Sledujete svoje spoluhráče na zájezdu v USA? Samozřejmě mám informace a už se těším na jejich návrat.

To vám tak přirostli k srdci? Takhle to nemyslím. Už ve středu se totiž zapojím s mužstvem do tréninku a budu moci dělat všechno naplno. Proto se těším.

Trémou jste při příchodu asi netrpěl, ale jak vás vzaly milánské hvězdy? Trému už nemám, z toho jsem vyrostl. Přestup do Milána je velkým krokem v mojí kariéře. Určitě dosavadním vrcholem. Klub mě koupil v době, kdy už jsem byl zraněný, toho si moc cením. AC Milán je skutečně světový top klub, jako jsou v Itálii ještě Juventus nebo Inter. Mužstvo je nabité hvězdami, ale jsou to úplně normální kluci. Přijali mě perfektně, i když jsme se viděli zatím málo. Bylo to pro mne velmi příjemné, stejně jako přístup trenéra Ancellotiho, který mě chtěl, i když jsem měl zlomenou nohu, a nemohl mě zapracovávat do týmu.

Asi s vámi počítá do základu, když o vás tolik stojí... S trenérem jsem mluvil jen krátce, teprve mi řekne, co ode mne čeká. Samozřejmě se chci poprat o místo v základu, ale v té obrovské konkurenci, která je v AC Milán, to bude hodně těžké. Věřím si, proto jsem tuhle výzvu přijal.

Určitě máte představu, na jakém místě byste mohl hrát? Kupovali mě jako levonohého hráče, takže to vidím někde vlevo, ale těžko říct, zda to bude v obraně nebo ve středové řadě. Spíš si ale myslím, že ve středu, buď na samém kraji nebo jako levý vnitřní záložník, někde v prostoru za Brazilcem Kaká.

Kdy byste si mohl zahrát první zápas? Když všechno půjde jako doposud, pak snad už 11. srpna ve Švýcarsku, tedy přibližně za týden. To je paráda a obrovská motivace.

To si těch pár minut určitě užijete... Proč pár minut? Fyzicky jsem na tom výborně, řekl bych, že lépe než ostatní spoluhráči, protože ti strávili hodně času cestováním po USA. Soustředění předtím trvalo jen týden. Klidně si troufnu na celý zápas.

S jakým číslem na dresu budete v AC Milán hrát? S manželkou jsme vybrali osmnáctku.

Manželka vám mluví do fotbalu?Proč by nemohla? Všechno řešíme společně, o všem se radíme, diskutujeme, proto jsme společně vybrali i tohle číslo. Osmnáctka by mi měla přinést štěstí.

Změníte číslo i v reprezentaci? To asi ne, fanoušci mě mají zafixovaného se šestkou na zádech. Možná by mi to ani nepřineslo v rozehrané kvalifikaci štěstí. Jestli o tom budu uvažovat, tak možná v novém cyklu. Ta osmnáctka jsou přeci tři šestky.

Nebudete se bát o nohu? Nebudu, půjde jen o to si ověřit, že drží i v zápase. Nic víc. Možná první minutky budou s určitým ostychem, ale jinak budu hrát, jak jsem zvyklý, tedy naplno. Pokud se chci prosadit v týmu, jakým je AC Milán, pak mi ani nic jiného nezbývá.

Mluvil jste s trenérem Brücknerem o návratu do reprezentace? Pochopitelně jsme to probírali. Určitě to nebude v srpnu proti Švédsku, ale na zářijovou kvalifikaci už bych měl být v plné síle. Věřím, že zranění jsem si zase na dlouhou dobu vybral, tohle bylo první opravdu velké. Moc se na nároďák a kluky těším. Musíme to dotáhnout na mistrovství světa.

Telefonujete si také se spoluhráči? Samozřejmě, často s Pavlem Nedvědem, který mi poradil spoustu věcí, protože má se zraněními, bohužel, velké zkušenosti. Snad také on bude v pořádku a sejdeme se znovu v reprezentaci.

O té jste nemluvili? V tom smyslu, jak se rozhodl, rozhodně ne. To je čistě jeho věc. Ale bude-li v pořádku, určitě nám pomůže.

Z Udine do Milána to sice není taková dálka, jako to bylo z Neapole napříč Itálií, ale stěhování jste absolvovat musel. Už bydlíte ve svém? Už ano a nové bydlení zařizuji, aby se tu líbilo i rodině.

Vaše manželka je v jiném stavu, jak prozradili vaši spoluhráči z reprezentace... Mimino čekáme každým dnem. Manželka Jana je na Moravě, přijedou s dcerou Karolínou a maličkým, až to bude možné. Počítám, že někdy v průběhu září, nejspíš až se budu vracet z kvalifikace.

Víte, co se má narodit? Víme, ale to je naše tajemství.

Prozraďte tedy, co jste si přál? Já osobně druhou dceru, ale neřeknu vám, jestli se mi přání splní. Nejdůležitější je, aby manželka i maličké byli zdraví.

Reklama

Související témata: