Hlavní obsah

Fotbalový trh stagnuje, nejvíc utrácely Chelsea a Real

PRAHA

Fotbalový trh dál stagnuje a rekordní částky za přestupy z přelomu tisíciletí zůstanou asi ještě dlouho nepřekonány. K uzávěrce hlavního přestupového období je nejdražším hráčem letošního léta Mickaël Essien z Ghany, za něhož Chelsea zaplatila Lyonu 38 milionů eur, to je asi 1,12 miliardy korun a jen něco málo víc než polovina z toho, co dal před čtyřmi lety Real Madrid za Zinédina Zidana.

Článek

Ani ruský majitel Chelsea Roman Abramovič nebyl letos tak štědrý jako v minulých letech, kdy do hráčů investoval v přepočtu více než čtrnáct miliard korun. Vedle Essiena mu nicméně patří i druhý největší přestup, jímž je příchod Shauna Wrighta-Phillipse z Manchesteru City za 30,5 milionu eur.

Kdo se přes léto nejlépe posílil?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Ale londýnský gigant také se ziskem prodával. Na odchodu Fina Forssella do Birminghamu vydělal 4,5 milionu eur, Srba Kežmana prodal do Atlétika Madrid za devět milionů, tedy o 1,5 milionu dráž, než ho koupil. Zato obchod s Portugalcem Tiagem skončil ztrátou. Loni ho Chelsea získala z Benfiky za dvanáct milionů, teď ho prodala Lyonu za deset.

Real Madrid byl opět vidět

Hodně byl na trhu vidět také další tradiční obchodník - Real Madrid. Brazilec Robinho ze Santosu a dvojice Sergio Ramos a Julio Baptista ze Sevilly ho přišla dohromady na 71,5 milionu eur, ale na druhé straně pokladník inkasoval 43 milionů za prodej Angličana Owena do Newcastlu a Argentince Samuela do Interu Milán.

Velmi opatrný byl nejbohatší klub světa - Manchester United. Na Old Trafford přišli nizozemský brankář Van der Sar z Fulhamu a Korejec Pak Či-song z Eindhovenu, dohromady za 11 milionů eur, ale prodej Brazilec Klébersona do Besiktasu a Phila Nevilla do Evertonu přinesly devět milionů.

Podobnou cestou šly i další slavné kluby, investovaly většinou jen to, co utržily, takže se jejich zadluženost nijak neprohloubila. Velkým hitem jsou hráči, jimž skončila smlouva a jsou tudíž k mání prakticky zadarmo. Takhle například Inter Milán získal z Realu Portugalce Figa, který před čtyřmi lety stál 60 milionů eur.

Němci jako obvykle utráceli méně

AC Milán si jako volného hráče koupil útočníka Christiana Vieriho z Interu, Juventus Chorvata Roberta Kovače z Bayernu Mnichov, Barcelona Nizozemce Marka van Bommela z Eindhovenu.

Němci jako obvykle utráceli mnohem méně než jejich konkurenti ze zemí velké fotbalové pětky. Jejich žebříčku vévodí přestup málo známého francouzského obránce Ismaëla z Werderu Brémy do Bayernu Mnichov, který stál jen osm milionů eur. V případě postupu ze skupiny Ligy mistrů a při zisku německého titulu by ale Bayern ještě tři miliony doplatil.

Zájem na trhu byl i o české hráče a v létě změnilo dres celkem jedenáct členů z širšího reprezentačního kádru. Největší byl přestup Marka Jankulovského z Udine do AC Milán. Údaje o částce, kterou za něj nový zaměstnavatel zaplatil, se značně rozcházejí a pohybují se mezi 8,5 až 12,5 milionu eur. Pokud by platila ta nejvyšší varianta, byl by Jankulovski na začátku druhé desítky letošního pořadí.

Nejdražší přestupy léta 2005 (v milionech eur)
Jménobývalý klubnový klubčástka
Mickaël EssienLyonChelsea38
Shaun Wright-PhillipsManchester CityChelsea30,5
Sergio RamosSevillaReal Madrid27
RobinhoSantosReal Madrid24,5
Alberto GilardinoAC ParmaAC Milán24
Michael OwenReal MadridNewcastle25
Patrick VieiraArsenalJuventus20
Julio BaptistaSevillaReal Madrid20
Walter SamuelReal MadridInter Milán18
Alexander HlebStuttgartArsenal15
Albert LuqueLa CoruňaNewcastle14
Marek JankulovskiUdineAC Milán12,5
FredBelo HorizonteLyon12
Asier del HornoBilbaoChelsea12
David VillaReal ZaragozaValencie12
David PizarroUdineInter Milán12

Reklama

Související témata: