Hlavní obsah

Mourinho opět útočí, tentokrát na Cruyffa

LONDÝN

Trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho opět potvrdil, že taktní jednání není zrovna jeho doménou. Kouč anglických mistrů se pustil do slavného holandského internacionála Johana Cruyffa. Ten na konci září kritizoval Mourinha za herní projev Chelsea. "Cruyff od roku 1996 nepracuje, jen hraje golf a kritizuje," vrací atak portugalský trenér na stránkách sportovního časopisu Record.

Článek

Vicemistr světa z roku 1974 Johan Cruyff, který také jako trenér získal s FC Barcelona čtyřikrát španělský titul a dvakrát trofej pro vítěze Poháru mistrů evropských zemí, v rozhovoru pro BBC řekl: "Mourinho je velice dobrý trenér, neměl by ale hrát jenom na výsledek, nýbrž se také snažit pobavit diváky. A pro soupeře mít více respektu."

Portugalec nenechal slova nizozemského internacionála bez odezvy. "Cruyff manipuluje s lidmi a využívá moc, jakou si jako někdejší velice dobrý fotbalista vytvořil. Ale od roku 1996 se brání akceptovat novou realitu fotbalu," řekl dvaačtyřicetiletý kouč.

Měl by se snažit kouč Chelsea o atraktivnější projev svého týmu?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Mourinho se ukázal jako učeníchtivý žák. "Chci, aby mě Cruyff naučil, jak se stát lepším trenérem. Vždycky se chci něco nového naučit. Ale nemusí mě učit, jak se stát mistrem - tím už jsem stal třikrát. A to ne proto, že Djukič zahodí v poslední minutě posledního ligového zápasu zahodí penaltu," hřímal Mourinho. V sezóně 1993/94 Djukič z La Coruni neproměnil v posledním kole španělské soutěže penaltu proti Valencii a Barcelona se díky lepšímu skóre stala mistrem.

Rozparáděný trenér Chelsea pokračoval. "Cruyff mě ani nemusí učit, jak se vyhrávají poháry, to už jsem taky dokázal. A taky nechci, aby mi ukazoval, jak se prohrává finále Ligy mistrů 0:4. To se nechci učit."

Portugalec vyzývá Cruyffa k návratu

Narážel tak na rok 1994, kdy FC Barcelona v aténském finále nejprestižnější klubové soutěže inkasovala debakl 0:4 proti milánskému AC, který rozhodně nebyl zastáncem ofenzivního fotbalu.

Mourinho upozornil, že své trofeje získal po zajímavých zápasech, v sezóně 2002/03 porazilo jeho FC Porto Celtic Glasgow ve finále Poháru UEFA 3:2, o rok později smetlo ve finále Ligy mistrů AS Monako 3:0.

Portugalec přes média vyzval nizozemskou legendu, aby se vrátila zpět na trenérskou lavičku. "Fotbal čeká na Johana Cruyffa skoro deset let, takže jej prosím, ať přijde. A nejlépe do Anglie. Tam možná zjistí, jak se hraje fotbal v 21. století," uzavřel Mourinho.

Reklama

Související témata: