Hlavní obsah

Patrik Ježek: Po špatném začátku už docela válíme

Český fotbalista Patrik Ježek si nemůže vynachválit angažmá v rakouském Salcburku. Šikovný záložník si libuje nad dobrými výsledky a skvělým zázemím v týmu milionáře Mateschitze. Volné dny se pak snaží trávit s rodinou a krajanem Vratislavem Lokvencem. O tom všem vypráví Ježek v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

V létě jste v rámci rakouské ligy změnil dres a stěhoval jste se do Salcburku. Jak se vám tam zamlouvá? Teď už je to perfektní. Šel jsem sem s tím, že se bude hrát o čelní příčky, o poháry. Klub koupil majitel firmy Red Bull Dietrich Mateschitz, přišlo 14 nových hráčů a chvilku nám trvalo, než jsme se sehráli. Náš fotbal neměl hlavu ani patu, lidi pískali, protože jsme z prvních devíti kol snad pětkrát prohráli. Dostávali jsme to pěkně sežrat. Ale pak přišel zlom a po špatném začátku už docela válíme. Chytili jsme se a hrajeme o titul.

Nový majitel klubu má velké plány. Máte v rakouské lize nejlepší zázemí? Určitě, vždyť roční rozpočet je nějakých 33 miliónů eur. Šéf klubu se fotbalem baví, v Salcburku má i hokejový tým a ještě stáj Red Bull ve formuli 1. Teď si navíc koupil i tým Minardi. Je to velký pohodář. Podmínky máme na úrovni, finančně jsem na tom líp, než kdybych hrál v Austrii nebo Rapidu. Kvůli tomu, že jsme nejbohatší klub, nás fanoušci v Rakousku nemají moc rádi. Všude na nás křičí, že jsme pitomý Red Bull, ale stejně ho všichni pijou...

Jak vypadá nový stadión? Nádhera. Jedinou nevýhodou je, že máme umělou trávu. Spíš je to nezvyk pro týmy, které hrají u nás. Míč má jiný odskok, člověk se musí jinak pohybovat. Ale všechno ostatní je parádní. Na každý zápas máme vyprodáno, zázemí je jeden velký komfort. Spoluhráč Linke mi říkal, že takovou kabinu neměli ani v Bayernu Mnichov. Prostě všechno tady máme top, ale na druhou stranu se podle toho čekají i výsledky.

Vy už jste v Rakousku prošel několika kluby. Proč jste se rozhodl pro Salcburk? Ještě když jsem byl v Paschingu, přišel za mnou trenér Kurt Jara a říkal mi o možnosti jít do Salcburku. Neváhal jsem ani na chvilku. Jara už mě trénoval v Innsbrucku, hrál jsem pod ním nejlepší fotbal. Navíc jsem si polepšil i finančně.

Jak se vám zatím daří střelecky?Nic moc, jen dva góly. Kdybych nebyl kopyto, mohlo jich být víc. Zrovna teď v sobotu proti Paschingu jsem šel v poslední minutě sám na gólmana a kopl jsem to krásně vedle... Ale první čtyři kola jsem nehrál kvůli zranění. Na druhou stranu jsem za rok a půl v Paschingu dal jen jeden gól, takže už jsem se zlepšil...

Na jakém postu hrajete? Něco mezi útokem a zálohou, takové falešné levé křídlo. Nemusím skoro bránit, a to mi vyhovuje. Trenér mě zná, dal mi stejný prostor jako v Tirolu, má ve mě důvěru a já se snažím mu jí splácet.

Jak se v Salcburku líbí rodině?Je to nádherné. Našli jsme si domek se zahradou na okraji města -z jedné strany skála, z druhé mlýn. Dětem se tu líbí, máme nejhezčí bydlení za těch sedm let, co hraju v Rakousku. Všude krásná příroda, občas vyrazíme do zábavního parku. No a teď se těšíme na lyže.

Kolik času trávíte mimo hřiště se svým českým spoluhráčem Vratislavem Lokvencem? Hodně se navštěvujeme, bydlí asi pět kilometrů od nás. Občas z domova přivezu plzeňské pivo, posedíme, popovídáme. Hodně jsme se skamarádili.

Reklama

Související témata: