Hlavní obsah

Blatter kritizoval Chelsea za nákupy drahých fotbalistů

LONDÝN

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter kritizoval přestupovou politiku londýnské Chelsea. Podle švýcarského funkcionáře anglický mistr příliš utrácí za zahraniční posily, mezi něž patří i český gólman Petr Čech.

Článek

V rozhovoru pro časopis, který FIFA vydává před startem mistrovství světa, Blatter prohlásil, že v případě omezení počtu cizinců na pět v základní jedenáctce by se Chelsea musela začít více věnovat vychovávání vlastních talentů.

"Kdyby Chelsea mohla mít jen pět cizinců, Roman Abramovič by už nemohl nakupovat nejlepší hráče po celém světě za přemrštěné sumy peněz. Chelsea je příkladem toho, co by se nemělo stávat," řekl Blatter na adresu anglického velkoklubu a jeho štědrého ruského majitele.

Utrácí Chelsea příliš za zahraniční posily?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

V této souvislosti znovu připomněl svou myšlenku stanovení minimálního počtu domácích hráčů v mužstvu. "Řešením je stanovení minima. Záměrem FIFA je mít v každém týmu alespoň šest fotbalistů s právem reprezentovat zemi, kde hrají," uvedl.

Omezení počtu cizinců přestalo platit po zavedení takzvaného Bosmanova pravidla, podle nějž mohou v souladu s evropskou legislativou o volném pohybu pracovních sil fotbalisté působit v libovolném státu Evropské unie. Zachování národní identity klubů je podle Blattera velmi důležité. "Pravidla klubových soutěží však neurčuje FIFA, ale národní asociace. Je na nich a ligových soutěžích, aby omezily počet cizinců," dodal

Reklama

Související témata: