Hlavní obsah

FIFA provedla antidopingovou kontrolu u fotbalistů Rostova

Antidopingoví komisaři FIFA po čtvrteční ligové výhře 3:1 nad Dynamem Moskva provedli neohlášené kontroly u kompletní zahajovací jedenáctky Rostova na Donu. Důvodem bylo podezření z užívání nedávno zakázaného meldonia.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Vzorky moči v antidoopingové laboratoři - ilustrační foto.

Článek

Rostov se v minulém ročníku ruské nejvyšší soutěže zachránil až v baráži, ale v probíhající sezóně je dvě kola před koncem druhý o dva body za vedoucím CSKA Moskva. "V médiích se objevily spekulace o meldoniu a Rostovu," řekl na kongresu v Mexiku agentuře AP šéf lékařské komise FIFA Jiří Dvořák.

"Na všechny spekulace nereagujeme, ale vzhledem k tomu, co se kolem meldonia v poslední době děje, nám to přišlo jako dobrá věc," dodal. Klub podle něj s komisaři plně spolupracoval. "Otestovali jsme kompletní základní sestavu. Zabralo to dvě hodiny a vzorky budou přezkoumány v jedné z akreditovaných evropských laboratoří," uvedl Dvořák.

Meldonium patří na seznam zakázaných látek od začátku roku. Jde o antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu, a sportovci látku užívali ke zvýšení výkonu, protože buňkám umožňuje kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení.

Světová antidopingová agentura WADA od začátku roku zaregistrovala 158 nálezů na meldonium. Mezi sportovci s pozitivním testem se mimo jiné objevila bývalý světová tenisová jednička Ruska Maria Šarapovová nebo český zápasník Petr Novák.

Reklama

Související témata: