Hlavní obsah

Figo: Pro Real je důležitější cirkus než výsledky

MADRID

Fotbalista Luis Figo v rozhovoru pro španělský sportovní deník Marca kritizoval filozofii Realu Madrid. Problémy jeho bývalého klubu jsou podle něj důsledkem toho, že se funkcionáři více než o sportovní záležitosti starali o obchod. Figo, který před necelým rokem přestoupil z Realu do Interu Milán, proto není nijak překvapený, že "bílý balet" od roku 2003 nezískal žádnou velkou trofej.

Článek

"Pokud je ve vašem projektu nejdůležitější udělat cirkus, pak máte mnohem menší šanci na sportovní úspěch," řekl portugalský rekordman v počtu reprezentačních startů. Jeho příchod z Barcelony byl v roce 2000 prvním přestupem pod tehdejším prezidentem klubu Florentinem Pérezem, který na konci února odstoupil.

V dalších letech přišli Zinedine Zidane a Ronaldo a Real se dvakrát radoval ze španělského titulu a jednou z triumfu v Lize mistrů. Příchody dalších posil včetně Davida Beckhama ani časté trenérské výměny pak ale nedokázaly zastavit pád španělského velkoklubu, který nejspíš třetí rok po sobě nic nevyhraje.

"Začátek konce přišel po těch prvních třech letech, kdy byla místo sportovní zvolena komerční cesta. Přestupy se nedělaly ze sportovních důvodů, byly tam jiné priority," uvedl Figo. Třiatřicetiletý středopolař jako jeden z příkladů uvedl dlouhá letní turné po Spojených státech amerických a Asii, která měla Realu umožnit přístup na tyto bohaté trhy.

"Je krásné všude jezdit a být přijímáni jako králové, ale to není fotbalová realita. Zeptejte se fanoušků Realu, jestli je důležitější vyhrávat každou neděli a být ligovým šampionem, nebo jet na 15 až 20 dní na turné, jako byste byli Globetrotters," připomněl Figo slavnou skupinu basketbalových kouzelníků.

Reklama