Hlavní obsah

Ruský tisk: Odvolání Petržely se čekalo už dlouho

PETROHRAD

Odvolání českého fotbalového trenéra Vlastimila Petržely z petrohradského Zenitu se dalo podle většiny ruských deníků očekávat. Kouč měl konflikty s vedoucími funkcionáři i hráči už delší dobu, veřejně je kritizoval v médiích. Podle listu Sport-express za sebou Petržela "demonstrativně pálil mosty".

Článek

"K odvolání Petržely to směřovalo už dávno. Svými nepromyšlenými rozhovory naštval nejen hráče a vedení klubu, ale skoro celé město," řekl listu Kommersant vedoucí činovník Zenitu Michail Zlydnikov. Poslední kapkou pro Petrohradské bylo to, že český kouč nenasadil v začátku zápasu proti moskevskému CSKA elitního útočníka Andreje Aršavina. "Co to je? Malicherná pomsta?" ptal se komentátor Kommersantu.

Konflikt Petržely s vedením Zenitu měl podle Kommersantu "úžasnou šanci" stát se největším skandálem jarní sezony. Podobná situace ale nastala i v moskevském Spartaku, kde před týdnem také skončil trenér. "Petržela kritizoval akcionáře Zenitu jemnějšími výrazy, zato pořád. Reálné postavení Čecha bylo mnohem horší než postavení Aleksandra Starkovse ve Spartaku," uvedl Kommersant.

Zůstane Zenitu vlastní tvář?

Deník Sovětskij sport se zajímal, zda dostane Petržela kompenzaci za předčasné rozvázání smlouvy. Prezident petrohradského klubu Sergej Fursenko to nechtěl komentovat. "Vše půjde podle zákonů Ruské federace a podepsaných dohod," uvedl pouze. Smlouvu se Zenitem měl Petržela podepsanou do roku 2008.

Ruské deníky také spekulují, kdo nastoupí po Petrželovi. Dočasně převzal roli kouče současný asistent Vladimír Borovička. Deníky píší, že by se trenérem mohl stát Holanďan Dick Advocaat, který v současnosti vede jihokorejský reprezentační tým. Fursenko listu Izvestija řekl, že dohoda s Borovičkou není ničím omezená. "Zatím jsme s žádným trenérem dohodu nepodepsali a nemůžu říct, kdy to uděláme," uvedl.

V ruské první lize není podle Sport-expressu mnoho mužstev, které by měly vlastní tvář. "Zenit vlastní tvář měl. Je otázkou, zda mu zůstane i bez Petržely," uzavřel deník.

Reklama

Související témata: