Hlavní obsah

Inter Milán prý předem věděl, kdo bude pískat jeho zápasy LM

ŘÍM

Italský skandál kolem nasazování rozhodčích se rozrostl o další klub. Podle listu Gazzetta dello Sport se Inter Milán dozvídal ve značném předstihu jména rozhodčích, kteří budou pískat jeho zápasy Ligy mistrů. Tajné informace klubu sděloval někdejší šéf italské komise rozhodčích a člen komise rozhodčích UEFA Pierluigi Pairetto, s nímž údajně podobně spolupracovali funkcionáři Juventusu Turín v domácí soutěži.

Článek

Inter měl informace o rozhodčích už několik týdnů před zápasem Ligy mistrů, i když podle pravidel UEFA jsou delegace zveřejňovány až 48 hodin před výkopem.

Podle nahrávek telefonních hovorů se prezident Interu Giacinto Facchetti v září 2004 dozvěděl, že bude Švýcar Urs Meier pískat důležitý zápas s Valencií a že byl Řek Kyros Vassaras nasazen na utkání s Anderlechtem. "Přiměl jsem je, aby na ten zápas dali Meiera, protože to pro vás bude nejdůležitější. Vybral jsem ho, protože je to velmi spolehlivý rozhodčí. Ve Valencii je náročná atmosféra," citoval list Pairettova slova z odposlechů.

Hovor se uskutečnil 14. září 2004, tedy čtrnáct dní před tím, než byl oficiálně oznámen Vassaras, a více než měsíc před zápasem s Valencií, který Inter za rozhodování švýcarského arbitra Meiera vyhrál 5:1.

Skandál v italském fotbale, do něhož jsou zapleteny také Lazio Řím, AC Milán a Fiorentina, znepokojuje šéfa světového fotbalu Seppa Blattera. "Je strašné, co se děje, zvlášť pro obraz našeho sportu. Pochopil bych, kdyby se to stávalo v Africe, ale ne v Itálii," řekl Gazzettě dello Sport předseda mezinárodní federace FIFA.

Zároveň však ocenil přístup italské fotbalové federace, která rozhodčího Massima De Santise podezřelého z korupce vyloučila z mistrovství světa. "Bylo to správné rozhodnutí. Teď čekáme na závěry vyšetřování," dodal Blatter.

Reklama

Související témata: