Hlavní obsah

Juventus musí ze Serie A, Lazio a Fiorentina zůstanou

ŘÍM

Odvolací soud zmírnil tresty pro všechny čtyři potrestané italské fotbalové kluby, nicméně potvrdil přeřazení původního mistra Juventusu Turín do druhé ligy. Lazio a Fiorentina zůstaly oproti původnímu verdiktu disciplinárního tribunálu v Serii A a začnou nový ročník s minusovými body stejně jako AC Milán.

Článek

Juventus se rovněž dočkal mírnějšího bodového odpočtu zhruba o polovinu z původních třiceti, takže jeho návrat už v příštím roce mezi elitu je po úterku reálnější.

Juventus, Lazio i Fiorentinu poslal o soutěž níž před jedenácti dny disciplinární tribunál italské fotbalové federace za to, že si domlouvaly nasazování rozhodčích. Turínský klub, jenž zřejmě udrží pro příští sezónu reprezentačního záložníka Pavla Nedvěda, přišel o poslední dva mistrovské tituly. Místo s třiceti zápornými body však začne boj o návrat do první ligy jen s minus sedmnácti.

Jsou tresty pro italské kluby zapletené do korupční aféry adekvátní?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Předseda odvolacího soudu Piero Sandulli v úterý večer oznámením verdiktu v Římě potěšil hlavně Lazio a Fiorentinu a spolu s ní i jejího obránce Tomáše Ujfalušiho, jenž byl nicméně stejně jako Nedvěd odhodlán hrát i druhou italskou ligu. Fiorentina zahájí sezónu s minus 19 body, Lazio bude mít manko jedenácti.

V minusu zůstal v úvodu Serie A také AC Milán, místo původní ztráty 15 bodů však bude dohánět jen osmibodové manko. Navíc z předchozí sezóny nepřišel o 44 bodů, ale jen o třicet, takže si přece jen zahraje evropskou pohárovou soutěž, a to předkolo Ligy mistrů.

Evropská fotbalová unie (UEFA) už odpoledne vyhověla Italům s přeložením termínu pro nahlášení účastníků do pohárů, a místo dnešní půlnoci dostali na odeslání seznamu o 24 hodin více. V hlavní soutěži Ligy mistrů budou určitě startovat Inter Milán a římský AS, předkolo si s AC zahraje Chievo.

Palermo, Livorno a Parma do Poháru UEFA

V konečné tabulce minulého ročníku Serie A přišly AC, Lazio i Fiorentina shodně o třicet bodů, takže s výjimkou milánského týmu budou bez pohárů, ale vyhnul se jim i sestup. V Poháru UEFA tak mají právo startovat Palermo, Livorno a Parma.

Klub z Florencie navíc musí sehrát tři zápasy za zavřenými dveřmi, stejně jako Juventus na úvod druholigové sezony, Lazio bude bez fanoušků dvakrát a AC jednou. Všichni dostali pokutu ve výši několika desítek tisíc eur.

Zda bude po odevzdání zlatého poháru Juventusem vyhlášen nový italský šampion, není ani po úterku jasné. Právník turínského klubu již avizoval, že i dnešní verdikt je pro klub nepřijatelný a Juventus se odvolá k civilnímu soudu. To zřejmě pozdrží start italské ligy plánovaný na 27. srpna. Odvolat se proti bodovému odpočtu chtějí i Milán a Fiorentina.

"Pro Juventus je to mimořádně krutý trest. Nicméně lepší než ten původní. Klubu dává šanci, že dobrodružství v Serii B bude trvat jen jednu sezonu," reagoval pro agenturu ANSA turínský starosta Sergio Chiamparino.

Funkcionáři dostali menší tresty

Mírnějších trestů se dočkali také někteří potrestaní funkcionáři. Bývalý předseda federace a člen Italského olympijského výboru Franco Carraro místo čtyřapůlročního zákazu činnosti zaplatí 80 000 eur. Pro hlavní postavu aféry a někdejšího manažera Juventusu Luciana Moggiho, jehož odposlechy s členem komise rozhodčích skandál spustily, však zůstal v platnosti původní verdikt - ve fotbale nesmí Moggi působit pět let a přijde o 50 tisíc eur.

Adriano Galliani, někdejší předseda ligové soutěže a AC Milán, nesmí ve fotbale pracovat jen devět měsíců místo původních dvou let. O půl roku kratší trest na současný čtyřletý má jeden z nejznámějších rozhodčích Massimo de Santis.

Podle agentur provázel čekání na vynesení verdiktu před římským hotelem Parco dei Principi značný chaos a protesty fanoušků potrestaných klubů.

Reklama

Související témata: